Children’s Book about Astrid Lindgren (Innbundet)

Author:

Agnes-Margrethe Bjorvand

Norwegian title: Astrid Lindgren
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2015
Pages: 112
Illustrator: Aisato, Lisa
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202441654
Age: 7 - 10
Overview Astrid Lindgren

This book about Astrid Lindgren is an inspiring illustrated biography that provides children with knowledge about the person, author, editor and dedicated contributor to the community that Astrid Lindgren was. Through stories, quotes, facts and magical illustrations, we become familiar with one of the world's greatest children's authors.

The book follows a classic chronological development from Astrid's happy childhood to her old age in Stockholm. The book explores important, exciting and humorous episodes in Astrid's life and work. We learn about her love of nature, her lifelong joy of playing and climbing trees, reading and writing, and fighting for children's and animal rights. But we also learn about her life's many dark moments – her life as a young and impoverished single mother, her longing for love, and – as she so often expressed it – the experience of «how difficult it can be to be human».

This biography is a unique starting point for inspiring new generations to read Astrid Lindgren's books.

‘… a rock-solid and beautifully illustrated biography for children. … Small details and big topics are told with the same interest and enthusiasm, and Bjorvand's detailed knowledge makes the biography intimate and entertaining. Lisa Aisato, the illustrator, shows great skill as a visual artist. The tightly written and inspired text and the fine art illustrations together capture the tone of Lindgren's life and universe and make the biography of the year a pure joy.’
DAGBLADET

‘This book is a pleasure to behold.’
FÆDRELANDSVENNEN

To the top

Reviews Astrid Lindgren

Vakkert for barn om elsket forfatter

"Astrid Lindgren er ingen liten bok. Til bildebok å være, er den tykk og god, en du kan kose deg med lenge, med eller uten barn på fanget. Mye er kjent, noe er ikke så kjent, noe er overraskende, og alt er interessant. Det er, heldigvis, en faktamettet tekst, holdt i et tilgjengelig og klisjéfritt språk, med mye driv og farge. Boka er delt inn i kapitler etter tematikk eller perioder i Lindgrens liv, den er krydret med spørsmål og svar, små anekdoter og sitater, og forfatteren balanserer fint mellom hensynet til flyt og presisjon. Grafisk er boka en nytelse. Karakterene fra Lindgrens litterære univers er basert på originalillustrasjonene, muligens en føring fra dem som ivaretar arven etter verdens-forfatteren. Viktigere er det at illustratør Lisa Aisato har satt sitt eventyrlige og litt skjøre personlige preg på dem – og på portrettene av forfatteren og hennes liv. Om Aisato har inngått kompromisser, er det gjort elegant og uangripelig. Biografien er basert på intervjuer med Lindgren- kjennere, hennes familie og venner, så vel som forskning, både egen og andres. Den er ikke lettvint, den tegner ikke noe glansbilde, og den er framfor alt laget med pietet og kjærlighet. Og det skulle bare mangle. Denne perlen av en biografi er et fint menneske og en stor forfatter verdig og bør nå langt utover Norges grenser."

 
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

Årets julegave til barna

" [...] en bunnsolid og nydelig illustrert barnebiografi. [...] Bjorvand henvender seg tydelig til barnet med sin fortelling om «verdens beste forfatter. Det synes i hvert fall jeg». Hun gir stoffet en kronologisk struktur og forteller om Lindgrens lekende barndom, mer ensomme ungdom, og voksenliv med skriving, barn og politisk engasjement. Hvert oppslag består av en fortellende del, et Lindgren-sitat, og en vet du hva-del der vi formelig hører Tjorvens insisterende stemme. Det er mennesket og ikke bøkene som er biografiens anliggende, men Bjorvand trekker stadig inn Lindgrens litterære figurer og viser hvordan Lindgrens liv og litteratur henger uvanlig tett sammen. Hun forteller levende om hvordan «Pippi» ble skrevet til Lindgrens datter, mens «Brødrene Løvehjerte» ble skapt som trøstebok til forfatterens døende bror. Smått og stort fortelles med samme glød. Bjorvands detaljkunnskap gjør stoffet nært og morsomt.[...] I Astrid Lindgren viser hun (Lisa Aisato, red. anm.) hvilken god billedkunstner hun er. Hver dobbeltside i boka er preget av hennes vakre akvareller. Illustrasjonene er basert på figurene fra de originale bøkene, ogpå fotografier av Lindgren. Slik framstår de som kjente og kjære, samtidig som Aisato tolker og bringer sitt eget inn i bildene. [...] Her er Bjorvand og Aisato helt på linje. De er lydhøre for hverandre. Portrettene av Lindgren selv er rørende. Forfatteren er gjenkjennelig formidlet i bilder som alle har pletter – som om penselen har dryppet. Dette gir en fin autentisitet til oppslagene, og oppleves som en øm hilsen til forfatteren og hennes forkjærlighet for det sårbare og uperfekte. En stram og inspirert tekst i kombinasjon med maleriske illustrasjoner som fint fanger tonen i Lindgrens liv og univers, gjør årets biografi til pur glede. Både barn og voksne kan kose seg med det kloke og modige mennesket som tegnes i denne bevegende, nesten litt magiske, biografien."

 
Maya Troberg Djuve, Dagbladet Helgeavisa

Årets beste barnebøker 2015

"Samarbeidet mellom tekst og bilder gjør den nye Astrid Lindgren-biografien til en stor leseropplevelse. Sakprosabok for barn som kan lese selv. Denne biografien om Astrid Lindgren kommer i kjølevannet av Jens Andersens biografi om henne for voksne og en rekke bøker som kaster nytt lys på mennesket Astrid Lindgren. Bjorvand gjengir mange Lindgren-sitater og har vært usedvanlig god til å gi en vesentlig fremstilling av et langt og mangslunget liv. Lisa Aisatos illustrasjoner har stor likhet med ikoniske fotografier. Hun makter å kombinere det noen ganger litt søtladne og rosenrøde med sprelske Pippi-ben i klare farger. Grundig, oversiktlig og flott biografi."

Anne Cathrine Straume, nrk.no

Årets beste bøker

Dagsavisens anmeldere deler sine beste leseropplevelser i 2015:"En tankevekkende og vakker bok om Astrid Lindgren, både for voksne og barn. Den lever opp til den svenske gigantens enkle krav: «Hvordan skal en god barnebok være? Hvis du spør meg så kan jeg bare svare: Den skal være god.»"

LIV MOSSIGE:, Rogalands Avos Dagsavisen

Barnas Astrid

"Den nye biografien for barn om Astrid Lindgren gir et varmt, levende og balansert portrett. [...] tydelig tilrettelagt for målgruppen [...] 7–10 år – ikke minst gjennom et enkelt språk, store skrifttyper og Lisa Aisatos forseggjorte illustrasjoner. Samtidig er det en rik og mangefasettert fortelling, fortalt i en kronologisk rekkefølge fra barndom til død. [...] Bjorvand kan imidlertid sin balansekunst. Det bildet av Lindgren som dannes er helhetlig og autentisk, positivt, men ingen nærsynt idoldyrking. [...] Bjorvand har et blikk for detaljene [...] Formidlergleden smitter over på leseren, og hennes muntlige og til tider lett naive tone er varm og troverdig [...] usedvanlig vakkert billedfølge [...] får også frem fine poeng som dualiteten i at «Astrid likte å være alene, men var redd for å bli ensom». [...] et imponerende og relevant utvalg som er gjort, med tanke på det enorme kildetilfanget som finnes [...] særdeles velkomponert og engasjerende fremstilling av den verdensberømte forfatterens liv [...] De vakre bildene i boken utgjør en stor opplevelse i seg selv [...] De skaper både dynamikk og egne refleksjonsrom der stemningene i teksten trer klarere frem [...] jeg får lyst til å hoppe inn i bildet og delta [...] Bildenes kraft skyldes også at Asiato er en stor kolorist. [...] Boken inneholder flere usedvanlig vakre og levende illustrasjoner av Astrid Lindgren [...] Bjorvand og Aisato har sammen skapt en vakker og balansert biografi om Astrid Lindgren for barn – en bok som sikkert vil treffe målgruppen. [...] "

Birgitte Furberg Moe, barnebokkritikk.no

Smakebiter fra et uforglemmelig møte med Astrid, Agnes-Margrethe og Lisa

"[...] ei bok jeg har venta på lenge, og som jeg hadde høye forventninger til. Gledelig nok oppfylte den alt jeg hadde av ønsker og vel så det. Jeg konkluderte akkurat som Dagbladet gjorde i går, lørdag: terningkast seks og årets absolutte julegavefavoritt til barn og voksne som er glad i bøker og vakre illustrasjoner! [...] Teksten er rik på detaljer og dermed lærerik også for voksne lesere- det skinner godt gjennom at Bjorvand er ei dame med stor kjærlighet til- og kunnskap om Astrid Lindgren både som person og forfatter! [...] Illustrasjonene er et kapittel for seg. Vi er mange som er glad i Lisa Aisatos vakre tegninger og bilder, enten vi kjenner dem fra barnebøkene eller som illustrasjoner til Jesper Juuls spalte i Dagbladets helgemagasin. Hun er rett og slett en stor kunstner med en helt spesiell evne til å formidle hele spekteret av følelser og stemninger. [...] "

Berit B. Lie - blogger og bokelsker, Privat blogg

To the top

Author Agnes-Margrethe Bjorvand

Lisa Aisato (1981–) is an author and artist, but also one of Norway's foremost illustrators. She has illustrated and written a number of books for children.

To the top

Foreign rights
China
Czech Republic
Denmark
Russia
Sweden
Switzerland
United Arab Emirates

To the top