Bjørg Vik’s Way (Innbundet)

Author:

Lars Vik

Norwegian title: Bjørg Viks vei
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2021
Pages: 400
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202692292
Overview Bjørg Viks vei

Few Norwegian authors of the 20th century left more of a mark on their society than Bjørg Vik. In eleven short story collections, five novels and numerous plays, she explored women’s lives and the background to their experience like no other writer.

In a warm portrayal of his mother, Lars Vik offers us an honest and intimate portrait of the author, public figure, and private person that was Bjørg Vik, based on her journals, letters and countless conversations with those around her. The book offers a wealth of new information about one of Norway’s most important cultural figures.

Between her life and her writing, the book portrays a person of uncommon calibre, who had huge ambition and made an enormous impact. But it also shows the price of success.

To the top

Reviews Bjørg Viks vei

varm og vakker biografi 16.09.2021

«Helt fra start ble jeg revet med. Jeg kunne ikke legge manuset fra meg. Det var så interessant og så bra skrevet. Noe var morsomt. Og mye var sårt. Og vondt. Jeg gråt. Og jeg lo. Det var Bjørg han skrev om. Det var Bjørg slik hun var. Som ung og uredd. Men skjør. Hun var strukturert og produktiv. Og hun sprengte grenser. Alt dette kostet. Det hadde en høy pris. Og Lars skriver om Bjørg som gammel. Like klar i hodet og kjapp i replikken. Men endret.
... LARS HAR skrevet boka, eller riktigere sagt, delt opp boka på en ganske original og morsom måte. Han har tre varianter. Den ene er direkte sitater fra Bjørgs dagbøker og brev eller fra novellene og romanene hennes som belyser biografien. Morsomt og sårt. Hele skalaen. Den andre varianten er den direkte teksten skrevet av Lars, det er Lars som forteller fritt om moren. Og den tredje måten, eller varianten, er den mest spenstige. Han konstruerer «samtaler» mellom mor og sønn. Der han kanskje står fast i skrivingen, stiller han spørsmål til Bjørg. Hva ville hun ha sagt eller svart? Og han som kjenner henne så altfor godt, vet selvsagt hva hun ville ha kommet med. Slik som «samtalen» i begynnelsen av denne artikkelen. Skal alt være med i en biografi? Også det som er smertefullt og vondt? Biografien lyser av åpenhet og ærlighet. Og respekt.
... LIKE VIKTIG som «Bjørg Viks vei» er en svært interessant biografi, er dette et viktig bidrag til vår kulturhistorie da så utrolig mye skjedde og Bjørg var en av dem som sto øverst på barrikadene! Forfatter Vigdis Hjorth velger å formulere det slik: «Bjørg Vik var og er en foregangskvinne, det er umulig å tenke seg norsk litteratur i dag uten hennes avgjørende rolle som grensesprenger. Og fordi hun skriver så tilgjengelig, så ujålete, har hun ikke bare påvirket norsk litteratur, men hele det norske folk når det kommer til åpenhet om kjønnsroller, kjærlighet og seksualitet i alle nyanser, om lengsel og håp i møte med barsk virkelighet. Vi skylder henne stor takk!»
... TAKK, LARS, for en varm og vakker biografi! Den er nydelig illustrert med fotos og akvareller. Den oser av kjærlighet og ekthet. Og en vilje til å prøve å forstå.»

 
Gro Bjørntvedt, Telemarkavisa

To the top

Author Lars Vik

Lars Vik (1958) is an actor and dramatist. He helped set up Grenland friteater in 1976, where he still works as an actor, teacher and dramatist, with a special interest in theatre for children and young people.

To the top

Foreign rights