The octopus (Innbundet)

Author:

Gro Dahle og Svein Nyhus

Norwegian title: Blekkspruten
Author: og
Binding: Innbundet
Year: 2016
Pages: 40
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202499037
Overview Blekkspruten

Monkey wants to play octopus. Gold doesn't want to. Blekkspruten is a picture book about child abuse.

'Blekkspruten succeeds in giving children a precise language to talk about sexual abuse. That is an achievement. Now is the time when those who read books to children in nurseries or nursery schools don’t want to fall short. Read it.'

BERGENS TIDENDE

'The innocent tone in the text and the distorted bodies in the pictures draw us into the unmentionable. Dahle and Nyhus have succeeded again. The artistic duo has shone searchlights on difficult topics before. (…) Now they have ventured into the murky waters of incest. They subject this topic to their artistic skill in such a way that we are able to be drawn into the story and to emerge from it with hope in sight.'

VÅRT LAND

'A powerful new picture book from Gro Dahle and Svein Nyhus. This book can make it easier to warn about bad things happening, and it should therefore be read to both small and rather bigger children, whether there are suspicions or not.'

DAGBLADET

'Gro Dahle and Svein Nyhus have created an important picture book about sexual abuse. Their books are outstanding trail-blazers when we fumble to find a way forward in encounters with children who we think may have experienced trauma and molestation.'

SPESIALPEDAGOGIKK

To the top

More books by Gro Dahle og Svein Nyhus:

Reviews Blekkspruten

"Blekkspruten [lykkes] i å gi barn et presist språk for overgrep. Det er en bragd. […] Nå gjelder det at de som leser bøker for barn i barnehager og barneskoler heller ikke svikter. Les denne."

 
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

"Den troskyldige tonen i teksten, og de forvridde kroppene i bildene drar oss inn i det unevnelige. Dahle og Nyhus har klart det igjen. Kunstnerparet har satt søkelys på vanskelige emner før. [...] Nå har de våget seg inn i incestens grumsete farvann. Også dette utsetter de for sin kunstneriske kraft, så vi både orker å bli med inn, og kommer ut med håp i sinn."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"I Blekkspruten sies aldri hva som konkret foregår. Forfatter og illustratør gir oss bare antydningene, men enhver som leser og ser, forstår sammenhengen: Det handler om en voksens seksuelle overgrep mot et lite barn. […] Denne gangen leser og ser jeg Blekkspruten som et opplysningsverk rettet mot barn, gjerne som høytlesningsbok der man på varsomt vis kan ta opp problemet i samspill med barna selv. Nok en viktig byggestein i kunstnerparets store og viktige samfunnsprosjekt."

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Vond, men viktig bok 13.10.2016

"Blekkspruten er laget i samarbeid med Incestsenteret i Vestfold. At boka er skrevet på oppdrag, har på ingen måte gått på bekostning av det kunstneriske eller litterære uttrykket. Å skulle lage en bildebok om overgrep mot barn er en krevende oppgave, som Dahle og Nyhus har løst på en imponerende måte. Det foregår så mye på hvert oppslag og det er så mange ladede detaljer at alt kan fylles med mening, på nytt og på nytt for hver gjennomlesning. [...] Blekkspruten er en skjønnlitterær, kunstnerisk framstilling av overgrep. Den påberoper seg ikke å fortelle sannheten om hvordan alle overgrep skjer. Likevel inviterer den til gjenkjennelse – for de som selv har vært utsatt for overgrep. For andre er det mer usikkert hvordan boka vil oppleves. Mange vil nok mene dette er for hard kost for barn, og mange vil nok la den ligge, rett og slett fordi det er det enkleste. På én måte er det forståelig. Samtidig er det så viktig at denne boka finnes!"

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.no

"Ny, sterk bildebok fra Gro Dahle og Svein Nyhus. [...] Vanskeligere tema finnes vel ikke, men få er bedre rustet til å behandle det enn Dahle og Nyhus. Med et bilderikt språk og varsomme, men slående illustrasjoner nærmer de seg det vanskelige uten å skremme. [...] Dette er ei bok som kan gjøre det lettere å varsle om det vonde, og den bør derfor leses for både små og ganske store barn, enten mistanken er der eller ikke."

Marie Kleve, Dagbladet

"Gro Dahle og Svein Nyhus har laget ei viktig bildebok om overgrep. De ville nå ut til de barna som bærer på vonde hemmeligheter og som tror de er alene i verden med slike opplevelser. [...] Takk for motet - at dere nok en gang har orket å dykke ned i barns mørke tunneller fylt av skam og smerte. Dypdykket har gitt verktøy i møte med barn, bidrag til at de kan føle seg sett i omsorgssvikt, vold eller overgrep. Bøkene framstår som banebrytende pilarer når vi famler i møter med barn og unge som vi aner kan ha opplevd traumer og overgrep."

Vigdis Hegg, Spesialpedagogikk

To the top

Author Gro Dahle

Svein Nyhus (1962–) is an artist and children's book author. He has won a number of awards, among them the Brage Prize and the Award for the Year's Most Beautiful Picture Book. He is recognized for the illustrations he has done for books by Gro Dahle and also for Princess Märtha Louise's book Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet.

To the top

Foreign rights
Denmark
Faroe Islands
Republic Of Korea
Sweden
Ukraine

To the top