There is no them. Only us. (Innbundet)

Author:

Lindis Hurum

Norwegian title: Det finnes ingen de andre - det er bare oss
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2016
Pages: 208
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202479916
Kategori: Narrative Non-fiction
Overview Det finnes ingen de andre - det er bare oss

Lindis Hurum left her job producing the entertainment programme Vil du bli millionær (‘Who Wants to be a Millionaire?’) to become a field worker with Leger uten grenser (Médecins Sans Frontières, ‘MSF,’ ‘Doctors Without Borders’). She has played an important role in aid work responding to major catastrophes in recent years, including the Earthquake in Tahiti, the disastrous civil war in the Central African Republic, the victims of the Ebola epidemic and boat refugees in the Mediterranean.

This book is about making a deliberate life choice to help others. Lindis Hurum writes intimately about how her meeting with people strengthens her belief that it is not a matter of ‘us’ and ‘them,’ but that it could have been herself who needed help. She thinks it is difficult to understand how we can repeatedly accept that people suffer so much. We talk a lot about beastly, cruel and evil abuses, but when she is out working in the field she meets amazing people who are easy to relate to. People who give birth to children, love and marry, just like us.

To the top

Reviews Det finnes ingen de andre - det er bare oss

Vårt hav 17.06.2016

Bildet Hurum velger seg når hun skal forklare situasjonen i Middelhavet, er talende for moralen som gjennomsyrer teksten:Hvis huset vårt brenner, setter vi oss ikke ned og diskuterer brannforskrifter og hvordan vi skal hindre brann i fremtiden. Vi slukker brannen først.Til tross for all den menneskelige lidelsen Hurum skildrer, har hun skrevet en grunnleggende optimistisk bok, for det underliggende budskapet er at hvis folk - politikerne som bestemmer, byråkratene som gjennomfører og alle vi andre som jevnlig går til stemmeurnene - bare får opp øynene og ser at huset står i lys lue, vil de også bestemme seg for å slukke brannen.

Olaf Haagensen, Morgenbladet

Dette er intet mindre enn et knyttneveslag av ei bok. Den ikke bare pirker i samvittigheten vår. Den river og røsker i deg og holder deg ubarmhjertig fast og sier: "Se! Om du er et menneske, snur du deg ikke bare bort og trekker på skuldrene."Greit å få litt perspektiv på ting, og forstå at det vi til daglig holder på med her oppe på berget blir trivielt og smått. Hun mener det ikke er noen forskjell på «oss» og «dem». Gjennom utallige møter med enkeltskjebner har hun kommet til følgende erkjennelse: Det som skiller oss er ingenting mot det som binder oss sammen. Et lesetips: Bør leses i små doser og ikke på sengekanten.

Jo Hestnes, LO-Aktuelt

Lindis (44) risikerer sitt eget liv for å redde titusener i Middelhavet 15.06.2016

”… sterke møter med andre mennesker og deres historier som vi kan relatere til, slik at vi blir berørt og ønsker å bidra til endring.”

Lisbeth Skoelv, Tara

Heltinne med lyse krøller 04.02.2017

En bokanmeldelse med en særlig anbefaling til dere som jobber i de nyetablerte, norske organisasjonene innen humanitært arbeid. (...)Teksten handler blant annet om grusom etnisk vold, om ekstremt krevende situasjoner, stor risiko, og snarrådighet når rådene er så dyre at du nesten må bøte med livet. (...) Men dokumentasjonen i denne boken ga en ny nærhet til krisene, de menneskelige lidelsene, menneskene med så sterk livsvilje og utrolige krefter til tross for alt. Disse feltarbeiderne og lokale ansatte sin enorme innsats. Underveis i lesningen blir Lindis som en læremester. Mens jeg leser prøver jeg å analysere hvordan hun tenker og hvordan hun jobber. Jeg studerer utfordringene, behovene, tilnærmingen og løsningene nøye. Her kan alle og enhver lære mye. Lindis jobber med store logistiske, smittevernmessige og andre operative utfordringer. Det som går mest inn på meg er beskrivelsene av skadde, syke, døende og døde. Når det er barn det er snakk om, er det tøft. Men det er så viktig å sette ord på det som skjer. Jeg må flere ganger lukke boken, lukke øynene og prøve å fordøye før jeg leser videre. Det er enormt viktig at feltarbeiderne dokumenterer, forteller, rapporterer, varsler. Lindis kobler også tydelig det som skjer ute i verden med det som skjer her hjemme. Hvordan det å bygge murer mellom folk og grupper, å skape avstander, er ødeleggende. Å fremme ulikheter mellom deg og meg, å konstruere oss versus dem, er alltid destruktivt. Alltid. Vi er jo bare en gjeng med folk på denne jorden. En art. Hvert menneskeliv er like mye verdt.

Linn Herland Landro, Dagsavisen

To the top

Author Lindis Hurum

Lindis Hurum is a field co-ordinator with MSF (Doctors Without Borders). She lives in Oslo.

To the top

Foreign rights