THE BLACK SHIFT (Innbundet)

Author:

Eivind Trædal

Norwegian title: Det svarte skiftet
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2018
Pages: 272
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Det svarte skiftet
ISBN/EAN: 9788202588120
Kategori: Narrative Non-fiction
Overview Det svarte skiftet

Catalogue text

DET SVARTE SKIFTET is an illuminating and informative (and, actually, funny) review of an unpleasant part of modern history, but also a necessary reminder of what is at stake where Norwegian oil and climate politics are concerned. This book shows how we have changed our strategy and manner of speaking, step by step, away from a binding line emphasising the responsibility the world's wealthiest country has in a global community in favour of justifying expansive Norwegian petroeconomics.

To the top

Reviews Det svarte skiftet

«Det svarte skiftet av Eivind Trædal er en knakende god innføring i norsk miljøhistorie, men det er ikke hele grunnen til at jeg anbefalte den til alle jeg traff i julen. For alle oos som er trøtte både av langtekkelige saksdokumenter og moralsk inderlighet treffer denne boka blinken.
[...] Trædals bruk av srkasme gjør budskapet lett tilgjengelig uten å bli helt uleselig moralsk.»

Gunn Hild Lem, Prosa #1, 2019

Verdens beste olje

«I « Det svarte skiftet» setter miljøaktivist og MDG-politiker Eivind Trædal ord på noe jeg som innflytter i Norge ofte har stusset på: at olja og klimaendring tilsynelatende ikke henger sammen. Det rimer dårlig, mange nordmenns dype omsorg for natur og miljø og deres uproblematiske forhold til oljeøkonomien. Trædals bok viser at denne kollektive (øko)logiske bristen ikke har kommet av seg selv: Den er villet politikk.
[...]
Full disclosure: Jeg deler Trædals uro for klimaet og frustrasjon over norsk oljepolitikk. Det er ikke en bombe at jeg lar meg overbevise. Men dette er også rett og slett god sakprosa. Trædal gir en oversiktlig framstilling av et kompleks saksfelt, uten å henfalle til den lett barnslige stilen («se for deg at du har en kake») som preger mye naturvitenskapelig formidling. Bokformatet hjelper til å sette tekniske diskusjoner om gasskraftverk og CO2-rensing, klimaprotokoller og «ikke-kvotepliktig sektor» i en større sammenheng. Boka er skarpt vinklet og har høy temperatur, men den er saklig og kildebelagt.»

Carline Tromp, Klassekampen

« Eivind Trædal viser på overbevisende måte spriket mellom alvoret i klimautfordringene og våre politikeres vilje til å ta ansvar.»

Harald Smedal, Fanaposten

Fra prat til praksis

«Boka er både godt skrevet, klart tenkt og frigjørende provokativ.
[...]

Trædal har skrevet ei bok som vekker ettertanke, som er stringent i sin argumentasjon, som er renhårig og i et språk som slett ikke fortaper seg i vanskelig fagsjargong. Bare det sistnevnte er en bragd. Vi blir presentert for noen grafer og diagrammer i starten av boka som er mer opplysende enn forvirrende – de er rett og slett til å forstå også for legfolk. Dessuten er dette ei bok det er mulig å bli inspirert av, ei bok som er enkel nok til at du får øye på hva som befinner seg på andre sida av tåkehavet.

Men aller viktigst – og det tror jeg kanskje er hovedpoenget til Trædal – nå er det nødvendig å komme bort fra prat, og rasket mulig over til handling.»

JAN-ERIK ØSTLIE, Fri fagbevegelse

To the top

Foreign rights