Life in a Life Jacket (Innbundet)

Dagboksopptegnelser om norsk rasisme

Author:

Sumaya Jirde Ali

Norwegian title: Et liv i redningsvest
Norwegian subtitle: Dagboksopptegnelser om norsk rasisme
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2023
Pages: 232
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202823009
Kategori: Narrative Non-fiction
Overview Et liv i redningsvest

Life in a Life Jacket is a deeply personal book, shaped as a coversation between author Sumaya Jirde Ali and her younger self. Jirde Ali raises sentral questions about racism, how it works and what it leads to, even if it comes in small doses, when those doses come each and every day. It's a touching and thought-provoking text that will refuse to leave any reader unaffected.

To the top

Reviews Et liv i redningsvest

Sårt og vakkert om noe forferdelig stygt. Det bare å bøye seg i støvet.

 
Oda Faremo Lindmo, VG

Et helt liv i kamp

«Sterk, modig og tankevekkende bok … Det er umulig å ikke bli berørt av historiene som skildres i denne boka. …
Sumaya Jirde Ali har skrevet en bok som belyser hvordan rasisme kan skape dype emosjonelle sår. Boka burde vært pensum på psykologistudiet obligatorisk lesning for alle som selv ikke opplever rasisme»

Winnie Nyheim Jomisko, Prosa

Dette var den sterkeste sakprosautgivelsen høsten 2023. Boken er hudløs. Og den burde vært obligatorisk lesning. Punktum.

... Jirde Ali debuterte som 19-åring med diktsamlingen Kvinner som hater menn (2017). Hun debuterte så som dramatiker på Den Nationale Scene i Bergen i 2021. Og de tre første lyrikksamlingene gjorde at Jirde Ali samme år også ble tildelt den høythengende Amalie Skram-prisen. Juryens begrunnelse var at hennes poesi og «litteratur bringer nye innsikter og åpner for en dypere forståelse, slik god litteratur skal gjøre».

Årets bok fra Jirde Ali, der deler også skrives fra sykeleiet, får meg likevel til å tenke mer på Henrik Wergeland enn på Skram. Det er noe med den episke kraften. Søket etter det humanistiske og allmennmenneskelige. Den nådeløse boringen inn i eget indre. Og så altså fem kraftfulle bøker i en alder av 25 år – vi har ikke sett noe lignende i norsk litteratur på lang, lang tid.

Et liv i redningsvest er ikke vanlig sakprosa. Det skrives her nær frem en ny litterær sjanger i norsk sammenheng, en slags saklig poetisk prosa. Om levd poetisk urettferdighet. Og om den smertefulle erkjennelsen av at Jirde Ali aldri vil komme «over det du stadig blir utsatt for». Det vanskeligste er nemlig ikke «å overleve hendelsene, men etterdønningene».

Dag Herbjørnsrud, Utrop

ren folkeopplysning

"Et liv i redningsvest av Sumaya Jirde Ali er noe av det mest selvgranskende og selvutleverende jeg har lest. ... Boken vekker ikke forargelse, men sorg, sympati og forståelse. .. Det viktigste i boka er imidlertid ikke ytringene i seg selv, men hva de gjør med henne. .. Det er det som gjør Et liv i redningsvest så avgjørende viktig: Vi som leser, kan forstå lidelsen. Andre som lider, kan kjenne seg igjen. Jirde Ali er et forbilde"

Kristian Meisingset, Minerva

At denne boken utkommer, er en begivenhet i seg selv. Verkets retoriske situasjon er Alis tilbakekomst. Åpningen, fortellingen og analysen er hennes maktdemonstrasjon, i ordet beste mening.

Tonje Vold, Morgenbladet

Et liv i redningsvest er den tristeste fortellingen fra og om det moderne Norge jeg har lest på lang tid. Og samtidig ligger det en enorm styrke i måten den fortelles på, med en litterær skjønnhet over alt det vonde historien hennes rommer.

Mode Steinkjer, Dagsavisen

Sumaya Jirde Alis dagbokbetegnelser setter behovet for forklaring og bevisføring til side – både fordi hun har det litterære kaliberet til å skrive frem erfaringene, og fordi de taler for seg. Jeg håper inderlig at hun fortsetter å skrive.

Ingebjørg Sofie Larsen, Dagens Næringsliv

To the top

Foreign rights