The Formula for Happiness
Tallene, tankene og tilfeldighetene bak den rådende økonomiske fornuft
Maria Berg Reinertsen
Norwegian title: | Henriette Schønberg Erken |
Norwegian subtitle: | En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken |
Author: | Maria Berg Reinertsen |
Binding: | Innbundet |
Year: | 2013 |
Pages: | 244 |
Publisher: | Cappelen Damm |
Språk: | Bokmål |
ISBN/EAN: | 9788202366094 |
Henriette Schønberg Erkens Store kokebok (1914) is a monumental work of international scope, its collection of recipes ranging from brioche with goose liver to boiled mutton with cabbage. Up to 1951, twenty editions had been printed and more than 200, 000 copies had been sold.
Schønberg Erken was the national strategist who entered by the kitchen door, became the Norwegian Queen of Cookbooks and dominated the food philosophy during the first half of the 20th century.
Based on the recipes, Maria Reinertsen tells the story of her life, but also of social change and the hunt for the proper ingredients. Recipes are ideals, not accounts of what really happened. Erken’s autobiography demonstrates that women of her day had options in life other than the domestic science, college and house work that she herself prescribed in her books. It was possible to take on official roles, become a bestselling author and a celebrity cook.
Through the life and writings of Henriette Schønberg Erken, this biography comes close to the moral (and hypocrisy) not only of the subject’s time but also our own.
‘Reinertsen approaches this monument in Norwegian cooking literature not only from an economist’s point of view, but also from an essayist’s. A seemingly stately topic dealt with in an experimental, simple and insightful way.’
NRK
‘Henriette Schønberg Erken’s books, lectures and articles changed the lives of housewives, and perhaps all of society... Everything from egg consumption statistics for Oslo families to glossy reproductions of the first colour pictures in Erken’s legendary cookbook are to be found throughout.’
VG
‘Economist and journalist Maria Berg Reinertsen reviews the life and cookbooks of great Norwegian chef writer Henriette Schønberg Erken, and shows how food is politics, how housework is ideology... This is one of autumn’s most interesting non-fiction releases because it has the potential to give the reader new insight into eyeryday life, and because it undermines established truths.’
DAGSAVISEN
Tallene, tankene og tilfeldighetene bak den rådende økonomiske fornuft
Maria Berg Reinertsen
"Maria Berg Reinertsen er et unikum i norsk sakprosa.(...) Schønberg Erken-biografien hennes er en liten genistrek."
Torgrim Eggen, Klassekampen"Reinertsen nærmer seg bautaen i norsk kokelitteratur med økonomens blikk, men også essayistens. Et tilsynelatende prektig emne behandla utprøvende, lett og innsiktsfullt."
Arnhild Skre, NRK"Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk."
Sven Egil Omdal , Stavanger Aftenblad"Samfunnsøkonom og journalist Maria Berg Reinertsen går gjennom livet og kokebøkene til den store norske kjøkkenskriveren Henriette Schønberg Erken, og viser hvordan mat er politikk, hvordan husstell blir ideologi. Bisarre, barokke oppskrifter med levende skilpadder i suppen og 30 eggeplommer til fattigmenn, blir tolket og analysert, som uttrykk for tidsånd, med klar relevans for vår tids kamp om hverdagen.(...)Den er en av høstens mest interessante sakprosautgivelser, fordi den har potensial til å gi leseren et nytt blikk på hverdagen, og fordi den rokker ved vedtatte sannheter."
BERNT ERIK PEDERSEN , Dagsavisen"Henriette Schønberg Erkens bøker, foredrag og artikler forandret husmorlivet - og kanskje hele samfunnet.(...)Alt fra statistikker over eggforbruk blant oslofamilier til glansede reproduksjoner av de første fargebildene i Erkens legendariske kokebok krydrer verket.(...)Lettlest og underholdende om Schønberg Erken."
May Grethe Lerum, VG"Gjennom nærstudier av ingredienslister og oppskrifter, samt i tallrike tilsynelatende digresjoner om alt fra tidens sosialpolitikk til arkitektur i 1930-årene presenterer forfatteren bakgrunn for å forstå sentrale trekk i samfunnsutviklingen, som fremveksten av middelklassen og dens nye idealkvinne - husmoren. Historien om Schønberg Erken er slik sett i høyeste grad både kvinnehistorie og samfunnshistorie.Det er en imponerende bedrift å romme alt dette i en biografi som med letthet kunne ha kommet unna med å spenne opp et mye mindre lerret.Schønberg Erkens Stor kokebok kom i til sammen 20 utgaver fordelt på mange tiår, og er norgeshistoriens mest innflytelsesrike kokebok. Kostholdspioneren, kokebokforfatteren, foredragsholderen, skolebestyreren og, ja, samfunnsstrategen Schønberg Erken har fått en biografi som er henne verdig."
Are Brean, Tidsskrift for den norske legeforening