My Guilt (Innbundet)

- A Story about Liberation

Author:

Abid Raja

Norwegian title: Min skyld
Norwegian subtitle: En historie om frigjøring
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2021
Pages: 240
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202713461
Kategori: Narrative Non-fiction
Overview Min skyld

Norwegian Minister of Culture Abid Raja has been called loud, dominant and a poser.

But his life has in large parts been the opposite: Hiding pain and the handicap he was born with. Hiding from the violence and the bullying. And hiding his feelings for his one true love.
His feeling of guilt - a mixture of shame and fear, has stopped him from acknowledging many of the other feelings he as a person is equipped with. The only thing he at one point was feeling was rage and anger.

When he, as a grown up, sought help from a female psychologist to find a way to control his temper, she asked him: "Do you have any idea about where this anger comes from? Is there something else in your life that is the real issue that spark this anger?"

This is the brutally honest story about Abid Raja´s turbulent journey to rise above his class, his year long fight to be with the woman he loves and the painful liberation from shame, guilt and exclusion.

Important, well written and very good - ******
NETTAVISEN

A deeply moving and honest self-biography. One of the most important books that have been written about growing up between two cultures in Norway.
MORGENBLADET

A Painful and shocking, as well as impressive and inspiring self-biography.
VG

To the top

Reviews Min skyld

Viktig, vellykket og svært god 11.08.2021

«Mange bør lese «Min skyld» av Abid Raja. ... Les «Min skyld» fordi den er nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge. Og fordi Abids skjebne kan gjøre oss alle, innvandrere som etnisk norske, klokere. Om samfunnet Norge, om oppvekst og ikke minst om kjærlighetens vanskelige kår i dette miljøet.»

 
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

Påfugl i vinterland 18.08.2021

«Når Abid Raja byr på seg selv, er det storslagent som et pakistansk bryllup og sårt som ensom barnegråt.
... Har hans nye selvbiografi et kjernebudskap, så er det at de to kulturene lar seg forene, men at det krever kamp mot de som ikke aksepterer konsekvensene av at de har flyttet til et annet samfunn, men fortsetter å leve etter den pakistanske landsbygdens normer.
... Selv om han skriver om nederlag, sorg og ydmykelser så det river i leseren, ligger det hele tiden under en buldrende kraft og en hemningsløs trang til å overvinne plagene. Han gir en ny dimensjon til begrepet løvetannbarn.... Mens andre politikerbiografier blir skrevet og redigert som de strategiske verktøyene de som oftest er, satser Raja på at den totale ærligheten om alt fra hans dårlige sædkvalitet til hans mannssjåvinisme, vil gi ham det lyset han mest av alt trenger: Rampelyset.

... denne boken har alle muligheter til å sette mer varige spor, spesielt i debatten om hva integrering betyr, og hvordan vi må forhindre at barn går til grunne i skyggerommet mellom flere kulturer.»

 
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Sterk historie om frigjøring 11.08.2021

«Abid Raja skildrer sin kamp mot skyld og skam i sin nye bok. Det gjør inntrykk.
.. en ærlig, sterk og, må jeg innrømme, rørende beretning.

... Veien ut av uføret blir et samarbeid mellom barnevernet, Raja og foreldrene. Det er ikke det eneste eksemplet på at han skriver innsiktsfullt og kunnskapsrikt om å leve i skjæringspunktet mellom en muslimsk og en norsk kultur. I likhet med Shazia Majids «Ut av skyggene», er Rajas «Min skyld» et viktig bidrag for å forstå det moderne, flerkulturelle Norge. Mens Majid forteller de oversette innvandrerkvinnenes historie, beskriver Raja sine egne, kameratenes og sin kone Nadias erfaringer.
Jeg skulle gjerne oppsummert disse erfaringene og Rajas betraktninger i en fyndig setning. Men en av bokas styrker er at Raja aldri tyr til enkle forklaringer.

...med portrettet av Nadia, skildringene av hennes reaksjoner og synspunkter, blir «Min skyld» virkelig tankevekkende.»

 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

I sannhet en helt annerledes politiker-biografi. Og takk for det.

«Abid Raja har utvilsomt levert en bok med mål og mening, som er både velskrevet og engasjerende – og med en åpenhet som må ha kostet ham mye.»

 
Vebjørn Rogne, Bok365

Vond og rystende selvbiografi!

«Abid Rajas selvbiografi er en beretning om vold, skam og et liv i evig konflikt mellom andres forventninger og egne drømmer. ...
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja åpner opp på fullt gap om alt det vonde han har opplevd.

I denne velskrevne boken deler han ikke bare historien om et barn utsatt for omsorgssvikt og mishandling. Han deler også intime detaljer om en sykdom mange av oss kanskje ville ha holdt for seg selv.

...

Mye av denne historien har han tidligere fortalt stykkevis og delt i mediene og i sine tidligere bøker. Men dette er første gang Raja setter alle hendelsene og erfaringene i sammenheng og underlegger dem en felles analyse.

Et hovedpoeng er altså hvordan så mange med flerkulturell bakgrunn blir satt i umulige lojalitetskonflikter, og hvor avhengig vi alle er av å bli sett av gode hjelpere underveis i oppveksten.

Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

En overmoden mannekamp

«Med en rystende beretning om sitt liv, åpner han det trangeste rommet hvor flere av systemets menn sitter fanget.

... Når det er så lite plass og aksept for menneskelighet og «avvik», vil et slikt samfunn, særlig av typen som er rådende i land som India og Pakistan dyrke frem en giftig mannskultur.

Abid Raja bryter med alt dette.

Jeg vet hva det har kostet oss kvinner å løfte lokket. Han viser hva det koster mannen. Vi har få eksempler av det, foruten unntak som boken «Kjære bror».

I en kultur hvor «menn ikke får vondt», ikke gråter – blottlegger han sin menneskelighet. Sine verkende sår, sine tap, og lengsler om å tilhøre, bli sett og anerkjent. Og den inderlige mykheten. En mykhet tradisjonelt forbeholdt mødre, til nød søstre. Men som han viser for sin kone, Nadia, og sine døtre.
... Han tar et nådeløst og ærlig oppgjør, ikke bare med systemet han var en del av, men også med seg selv. Og det er det sistnevnte som er det mest kraftfulle.

[...] derfor er boken det viktigste og modigste Abid Raja har foretatt seg så langt.

Han gir et ansikt til #HeforShe*. Han for henne»

Shazia Majid, VG

«At «Min skyld» er en særdeles sterk historie med åpenbar offentlig interesse, er det ingen tvil om»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

En biografi som flytter grenser

«En dypt bevegende og oppriktig selvbiografi.
... noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.»

Willy Pedersen, Morgenbladet

«Det beste og mest interessante ved Rajas bok er skildringen av oppveksten i skvis mellom to kulturer. Den store plagen og skammen som hans tarmsykdom påførte ham, den autoritære faren som fikk gutten til å alarmere barnevernet og den lange kampen for å få gifte seg med den han ville, gir en beretning om integrering, sett nedenfra.«De skamløse jentene» som de kalte seg, ved Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour fikk Fritt Ords Honnørpris i 2017. De fikk prisen for måten de satte æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer på dagsorden. Raja skildrer en ung gutt og manns oppvekst i minoritetsmiljø og viser hvordan kjønnsroller, sosial kontroll og æreskultur ga ham store problemer også.

...Boka er tilegnet hans «landsby av oppdragere». Det peker ikke mot foreldrenes landsby i Pakistan, men læreren, sykepleieren, advokaten, vennene og andre som så ham i det norske samfunnet og systemet når han trengte det som mest.

At det er mulig å bli kulturminister i Norge med ei mor som var analfabet og knapt kunne snakke norsk, gjør boka til en nesten evetyrlig fortelling om viktigheten av integrering og gode hjelpere. Veien til utdanning, kjærlighet og en gryende karriere som kjendisadvokat får mer plass enn hans politiske karriere.»

Terje Eidsvåg, Adresseavisen

Psykologen og Knausgård har inspirert Abid Raja til å skrive en gripende bok 11.08.2021

«... et emosjonelt driv som trekker leseren til seg.

... ikke minst kan Min skyld være av stor verdi for unge gutter med flerkulturell bakgrunn. Samtaleterapien har opplagt gitt Abid Raja et nytt språk for sine barndomstraumer og større innsikt i nedarvede fordommer og handlingsmønstre.
... Forfatterens primære ambisjonen er å motivere innvandrergutter til frigjøring, og han gir flere gode forklaringer på sin vei fra destruktivt barnevernsbarn til konstruktiv skolegutt.

... To selvbiografier før fylte 50 år er uvanlig. Men når skjønnlitterære forfattere som Karl Ove Knausgård og Ketil Bjørnstad kan skrive flere tusen sider om sine relativt udramatiske liv, så er det rom for to korte bøker av en forfatter med en nærmest eventyrlig livshistorie og et vesentlig budskap.»

Ingunn Økland, Aftenposten

To the top

Author Abid Raja

Abid Q. Raja (1975–) is a lawyer, a social thinker, a Liberal Party politician and the Cultural Minister under the Erna Solberg government. He was the founder of the cross cultural Dialogue Meetings and the think tank Minotenk. In 2010 he was awarded the Fritt Ord (Free speech) Prize.

To the top

Foreign rights
Norway
Sweden

To the top