Cornelius Jakhelln
© ©Tronn Hansen/Cappelen Damm

Cornelius Jakhelln

Cornelius Jakhelln (1977–) made his début in 2001. He has a master degree in philosophy and plays black fokkin' shitmetal in the bands Solefald and Sturmgeist as well as synth-electro in G.U.T. He currently lives in Berlin.

Reviews

"Det litt gamalmodige språket synst eg kler innhaldet godt, det er noko traust, opphavleg og intellektuelt utfordrande over heile boka."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Herlig morsom krimparodi med ei alkoholisert gråmåke i hovedrollen (...) Det er Jakhellns skrivekunst som gjør susen. Han er kunnskapsrik, infam og treffsikker. Han leker med sjangeren, kanskje også for å fortelle ett og annet om sitt eget oppvekstmiljø. Og han har en herlig hang til fantasifulle overdrivelser."

Arne Hugo Stølan, VG

"Humoren er frisk, ofte beksvart og infam, men treffsikker. Jakhelln er ein sjeldan blom i norsk litteraturverd, men akk så velkomen."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Én fjær blir til en hel helvetes måke når Voguesville rammes av et bestialsk drap. Det er bare begynnelsen på moroen (...) i fornøyelig, svevende par med en gråmåke, ler vi med en forfatter som unastrengt unngår å skite i eget rede."

Bjørn O. Mørch Larsen, Bergensavisen

”Med en morsom penn og finurlige karakterer skaper Jakhelln en interessant og høyst underholdende verden i Voguesville (…) Jakhelln treffer godt når han med Voguesville kommer med elleville skyts.”

Mina T. Watz, Oppland Arbeiderblad

”Den uberegnelige, men drivende dyktige forfatteren går stadig nye veier. Denne gangen har han levert en krim-parodi fra sitt eget hjemdistrikt (...) Det er alltid inspirerende å lese romaner skrevet av forfattere som først og fremst har moret seg — om det er en god forfatter vel og merke: Jakhelln er god, og har åpenbart moret seg da han skrev. ”

Cathrine Krøger, Dagbladet

”(…) en lett, ledig, ellevill og hylende festlig krimfortelling (…) Cornelius Jakhelln skriver ledig og underholdende, og viser med denne upretensiøse, men elegant oppbygde fortellingen at det er mulig å introdusere en måke som hovedperson – og slippe fra det med respekten i behold (…) Jakhelln klarer en særdeles vanskelig balansegang – å opprettholde et skinn av troverdighet gjennom noen velutviklede karakterer, gode dialoger og en spennende handling. De burleske, elleville innslagene blir som krydder i hovedretten.”

Turid Larsen, Dagsavisen

"Cornelius Jakhelln vant for to år siden Bonnier-Cappelens nordiske romankonkurranse med Gudenes fall, et ellevilt skriftstykke fylt av fantasioverskudd, viltre innfall og utfall (...) Cornelius Jakhelln har igjen skrevet en bok utenfor allfarvei. Fantasioppkommet har dertil stor overføringsverdi."

Terje Stemland, Aftenposten

"(...) om ikke det å la et dyr inneha rollen som hovedetterforsker er rystende originalt, kan det i heldigste fall gi oss et forfriskende skråblikk på et ofte rigid og strengt regulert fiksjonsunivers."

Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

”(…) en herlig miks av tøv og tant og nesten tradisjonell mordoppklaring. Det er eleganse og draiv i raske vekslinger som i en god, dansk TV-krim, og kaster du ikke fnysende snusfornuftig boka fra deg etter de første 20 sidene, vil du garantert humre deg igjennom de neste 200.”

Ivar Olstad, Gudbrandsdølen Dagningen

”Det som i hovedsak gjør «Voguesville» leseverdig, er fantasirikdommen, fortelleroverskuddet og den språklige lekenheten. For denne leseren bidrar det også at romanens mange fantasifulle innfall lar seg overføre som kommentarer til den (samtidige) realismen som boken selv så kategorisk distanserer seg fra (...) Jeg tror ikke Jakhelln har villet så mye mer enn å underholde. Det har han til gjengjeld lykkes godt med.”

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
Arne Hugo Stølan, VG

Sjokk-poeten Cornelius Jakhelln er kommet til en avrunding av sitt første store poetiske prosjekt og avslutter med bravour.

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

"Med de fire diktbøkene i serien Quadra Natura har Cornelius Jakhelln brøytet seg rydning i svarteste diktskog med et «trøkk» som vi antagelig må tilbake til prosadikteren Finn Alnæs for å finne maken til i norsk litteratur."

Knut Ødegård, Aftenposten

"Cornelius Jakhellns "Galderhug" er fjerde poesibok i rekkja med undertittelen "Quadra natura". Eit mangfelt prosjekt som inkluderer eit batteri av stavrim og språkleg villskap, har vokse seg større i omfang (...) Slik verda oppstod ifølgje den norrøne mytologien, i ginnungagapet mellom eldlandet Nivlheim og frostlandet Muspelheim, er det som om desse dikta sjølv støtt rører seg mellom bråe perspektivskifte og stilekstremitetar i arbeidet med å skape litteratur."

Sindre Ekrheim, Bergens Tidende

"Med denne fjerde i rekken har han klart å hale i land sitt poetiske prosjekt uten at inspirasjonen synes å ha ebbet ut."

Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad

Bibliography

2022 - Min verden av vrak og vindu mot nåden

2020 - Livshjulet

2019 - Verdenshavet

2018 - Jeg er et menneske

2016 - Kulden er de andre

2015 - Lysbilder

2013 - Umgangskrigen

2011 - Raseri. En hvitings forsøk på en selvbiosofi

2009 - Voguesville

2008 - Galderhug / Spellmind

2007 - Gudenes fall

2006 - Fagernorn

2004 - Yggdraliv

2001 - Gebura Muse