Marta Breen
© Foto: Åsmund Holien Mo

Marta Breen

Marta Breen (b. 1976) is a writer, journalist and one of Norway's most profiled feminists. She made her debut in 2006 with the book Girls, Wine and Song, about Norwegian women through times in Music. She has since established her self as a notable non-fiction author. Her book Women in Battle (2018), illustrated by Jenny Jordahl, has been sold to over 20 territories.

Reviews

«Nyskapende om norsk feminisme.»
«Marta Breen og Jenny Jordahl har gitt ut flere tegneserier om kvinnekamp. Den beste er årets pageturner om skeive Aasta Hansteen. ... anbefaler jeg denne perla av en tegneserie for alle som vil vite mer om Hansteens kamp for likestilling og kjærlighet til kvinner.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Tegneserieformen bidrar til å gjenskrive historien om Aasta Hansteen i det stille og gi ny ladning til aktuelle problemstillinger i dagens offentlige debatt.

Grete Brochmann, Morgenbladet

«en levende hyllest til en fryktløs feministisk pioner som brøt barrierer og la grunnlaget for kvinnekampens utvikling i Norge.»

«Tegneserien kombinerer kunstnerisk dyktighet med historisk nøyaktighet, og formidler viktige budskap om kvinners likestilling. Breens språk fanger Hansteens reise med presisjon: fra hennes tidlige dager som en talentfull kunstner, til hennes dedikasjon til kvinners rettigheter og politikk. Hun kaster lys over Hansteens personlighet og indre tanker, samtidig som hun maler et levende portrett av hennes mål og utfordringer i en æra da kvinners rolle var begrenset og det offentlige rommet ble regnet som mannens domene.
Jenny Jordahls streksikre illustrasjoner komplementerer teksten på en levende måte. De fanger ikke bare stemningen i historien, men gir også liv til karakterene og miljøene som Aasta Hansteen beveget seg i. Med sin unike stil legger Jordahl til visuell appell og gir tegneserien ekstra tiltrekningskraft.»

May Andersen, Serienett.no

«Marta Breen og Jenny Jordal viser tegneseriemediets potensial når de forteller den ukjente historien om Norges tøffeste dame. [...]

De forteller det med skråblikk og vidd, og får formidlingen til å se lekende lett ut. [...]

Historien om Aasta Hansteen er nydelig fremstilt, og viser bybilder og interiører, kles- og hårmoten på en troverdig måte. Og nettopp at hennes liv er så spennende, gjør også boken enormt spennende.»

Ruth Hege Halstensen, Empirix

«En pedagogisk og engasjerende gjennomgang av 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap, der tegningene er vel så viktige som teksten. Boka passer både for gutter og jenter og burde være historiepensum i skolen.»

Anne Cathrine Straume, NRKKvinner i kamp

"Marta Breen og Jenny Jordahl forteller lett og ledig kvinnebevegelsens historie."

MORTEN HARPER, Le Monde DiplomatiqueKvinner i kamp

"Kvinner i kamp er en oversiktlig, solid og spennende innføring i kvinnebevegelsens historie. Ikke minst er boka en hyllest til motet og viljen til de som har gått veien før oss, og den synliggjør noen av kvinnene vi står på skuldrene til.Kvinner i kamp er også en påminnelse om hvor mye «det annet kjønn» faktisk har oppnådd av rettigheter i løpet av de siste 150 år, samtidig som den minner om de kamper som gjenstår."

Anne Synnøve Simensen, ProsaKvinner i kamp

"Kvinner i kamp er halvannen time av ditt liv i bytte mot 150 år med kvinners kamp for likestilling. Den er vel verdt det."
"Den lettleste teksten og de humoristiske illustrasjonene gjør historien langt mer tilgjengelig."

Sunniva Eide, UniversitasKvinner i kamp