Stig Sæterbakken
© Fotograf: Jo Michael

Stig Sæterbakken

Stig Sæterbakken (1966-2012) was one of Norway's most critically acclaimed authors. His books have been compared to works by artists such as Beckett, Bernhard and Polanski. Sæterbakken's novels often explore the inner life and morality of human beings. A darkness looms in his stories, and yet they are written in a brilliant language.

Reviews

"Sæterbakken inspirerer, imponerer og opplyser leseren. Han graver seg inn i språkets muligheter og språkets betydning. Sæterbakken har etterlatt seg over 20 utgivelser. Jeg anbefaler alle å utforske dette viktige forfatterskapet."

Brynjulf Jung Tjønn, VGEssays i utvalg

"De er alle som en gode, og noen helt strålende. Sæterbakken skygget sjelden banen, han hadde mot og evne til å gripe fatt i vanskelige tema og kontroversielle problemstillinger, og han våget å ta tak i de helt store spørsmålene."

Ørjan Greiff Johnsen, AdresseavisenEssays i utvalg

"I alle disse essayene, som drivkraft, ligger det en enorm formidlings- og formuleringsglede, en språklig vilterhet og et analytisk overskudd som mer enn noe annet vitner om dyp kjærlighet til litteraturen, til språket, til språkets grusomhet, fordi også den viser seg mulig å beseire"

Ole Ø. Sand Holth, DagbladetEssays i utvalg

"Stig Sæterbakkens første avsnitt i romanen Gjennom natten eren glitrende start på en svart og hjerteskjærende sorgreise."

Berit Kobro, VGGjennom natten

"Stig Sæterbakkens roman Gjennom natten må være en av årets mest fabelaktige - i det fabelaktiges mørkeste, mest revnende forstand."

Karen Frøsland Nystøyl, Vårt LandGjennom natten

"Garantert en av årets beste romaner (...) Dette er Sæterbakken på sittbeste, og stort bedre blir ikke norsk litteratur."

Ørjan Greiff Johnsen, AdresseavisenGjennom natten

"Stig Sæterbakken lodder dypere enn de fleste, og har med «Gjennom natten» lagt en ny mørk, vond og kunstnerisk vellykket roman til forfatterskapet."

Sigmund Jensen, Stavanger AftenbladGjennom natten

"... et språk som får deg til å holde pusten de riktige stedene og jage fra side til side, fra rom til rom, som i en spenningsroman."

Vidar Kvalshaug, AftenpostenGjennom natten

"Et nesten utilnærmelig tema, som forfatteren Sæterbakken sirkler inn på en måte som kan kalles en litterær kraftprestasjon."

Turid Larsen, DagsavisenGjennom natten

"Sæterbakken skriver om sorgens labyrint, og han gjør det godt."

Ida-Sofie Solberg Stryken, Gudbrandsdølen DagningenGjennom natten

"Stig Sæterbakkens interesse for det stygge, det skremmende, det onde fornekter seg ikke. I den nye romanen Gjennom natten bærer han denne børen videre på et vis som er tilforlatelig og overraskende på samme tid. (...) Meyers fortvilelse og behov for renselse er like sterk lesning som den vaklende mannen i begynnelsen av boken var det."

Leif Ekle, NRKGjennom natten

"Det er vondt, men også givende å lese, først og fremst fordi Sæterbakken skriver enormt godt. Språket blir aldri noe skjold eller filter, tvert imot, det borer seg inn i mørket, med en presisjon og oppfinnsomhet i billedbruken som paradoksalt nok føles befriende".

Ole Øyvind Sand Holth , DagbladetGjennom natten

"For idet romanen entrer det huset du vet i Bratislava, er det virkelig som om hele leseropplevelsen hylles inn i natt. Du vet ikke riktig hva som foregår, men du kjenner det i ryggen som en uro."

Frode Helmich Pedersen, Bergens TidendeGjennom natten

"Det er ein sterk og god og dødsens alvorleg roman Stig Sæterbakkenher har skrive, ein ambisiøs og vellukka tekst i eit stilreint ogenkelt, men verknadsfullt språk."

Odd W. Surén, Dag og TidGjennom natten

"Du kjenner følelsen? Når du ønsker at boka aldri skal ta slutt? Når man prøver å holde igjen, ikke lese for mye, så boka skal vare lenger? Det er ikke ofte man finner de bøkene. Men Stig Sæterbakkens siste roman «Gjennom natten» er sånn."

Anette Os, FædrelandsvennenGjennom natten

"Glimrende artikler om litteratur som er opptatt av det som er annerledes, det vi opplever som frastøtende. (...)Stig Sæterbakken byr også på en hyllest til alkoholen og møte med flere poptekster. (...) i hovedsak en rikholdig samling artikler om litteratur som i sitt presise språk er av beste klasse."

Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

"Ut av mørket krystalliserer det seg lysende passasjer om hvilke fantasier vi har om livet som barn, om hvor nyttig det kan være å erkjenne sannheten om våre foreldre, og om hvor urealistiske forventninger vi har til hverandre i parhold, for å nevne noen av de mange avsnittene som jeg har streket under med harde blyantstreker."

Knut Hoem, NRK

"Sæterbakken forteller med intensitet og innlevelse, hans begeistring for temaene smitter over på leseren. Det er svært mye fint å hente i Dirty Things; Sæterbakken tilbyr ny innsikt, han ser viktige kunstnerskap med friske øyne, men boka fungerer også utmerket selv om man ikke er kjent med de forkjellige kunstnerne han skriver om."

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"De fem første essayene i Dirty things rommer innsiktsfulle lesninger av forfattere og forfatterskap med tydelige slektskap til Sæterbakken selv (...) Sæterbakken er en engasjert leser og kunnskapsrik litteraturformidler som evner å sette ting i perspektiv"

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Sæterbakken skriver med temperatur, engasjement og nysgjerrighet."

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen

"Det er en nerve, konsekvens, kompromissløshet og refleksjonsvilje i det han skriver, som får hans litteratur til å fremstå som en dyd av nødvendighet eller det han selv betegner som «et eksistensielt anliggende».

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Sæterbakkens forfatterskap er langt, ja, det runder 25 år as we speak, og alt vi kan håpe på er at han fortsetter å skrive den ene djevelske - og djevelsk velskrevne romanen etter den andre."

Susanne Christensen, KlassekampenIkke forlat meg

"Ikke forlat meg er en roman som nærmer seg det fullendte i form. Med eleganse og letthet serveres en kompleks historie - om eksistensiell ensomhet og avsondrethet, indre raseri og mørke."

Maya Djuve Troberg, DagbladetIkke forlat meg

" (...) at det fantes egentlig ingen annen måte å skrive akkurat denne historien på. Nettopp der ligger dens sterke originalitet. Det er dyktig gjort. Og det er fascinerende, skjønt alt annet enn behagelig."

Kjell Olaf Jensen, DagsavisenIkke forlat meg

"Ikke forlat meg er Sæterbakkens niande roman, og aldri har han gått lenger i å skildre den totale, utmattande og sjølvdestruktive isolasjonen. (...)Språket er presist og ugjenkalleleg sæterbakkensk. Ikke forlat meg er ei bønn frå innsida av angstkvadratet, boren fram i laust samanvovne, men strengt uthogne fragment."

Nora Simonhjell, MorgenbladetIkke forlat meg

"Stig Sæterbakkens niende roman er en effektiv og uhyggelig skildring av et ungt sinn i ferd med å gå til grunne, tilsynelatende av kjærlighetssorg, men også av sjalusi ute av kontroll (...) Ikke forlat meg er et eksempel på hvordan god litteratur overskrider moralske stengsler uten dermed å bli umoralsk."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeIkke forlat meg

"Sæterbakken får fint frem dynamikken og maktspillet mellom den sjalu og sjalusiens objekt, samtidig som språket hever denne kjente historien godt opp fra det alminnelige. Romanens språk vil gjerne være følelsessterkt, ja, nærmest sentimentalt, i betydningen rå følelser uten filter. Samtidig er det en presisjon her som balanserer det hele, følelsene får lov å velte frem, men holdes samtidig i sjakk av formen."

Ane Farsethås, Dagens NæringslivIkke forlat meg

"Det var slik denne boka måtte forteljast. Såleis har Ikke forlat meg vorte ein sterk og vellukka roman."

Odd W. Surén, Dag og TidIkke forlat meg

Stig Sæterbakken skriver sjelden behagelige, men nesten alltid viktige og gode romaner. (...) Romanen er kompromissløs, og et godt stykke unna den typiske, ufarlige, sorgmuntre oppvekstskildring vi liker å lese, uten at vi skal la være å lese av den grunn. På ingen måte. Ikke forlat meg er nok en sterk roman fra Stig Sæterbakken."

Ørjan Greiff JohnsenIkke forlat meg

"Og Sæterbakkens gjennomarbeidede språk, i skjæringspunktet mellom det realistiske og det litterære, er stadig en fornøyelse å lese."

Truls Gjefsen, Gudbrandsdølen DagningenIkke forlat meg
Steve Finbow, 3:AM Magazine

“Siamese is a difficult and brilliant book."

Jim Krusoe, New York Times

Bibliography

2018 - Ikke noe av dette handler om meg (og andre tekster)

2017 - Gjennom natten

2017 - Ikke forlat meg

2016 - Ikke noe av dette handler om meg

2015 - Der jeg tenker er det alltid mørkt

2012 - Essays i utvalg

2012 - Dikt og fortellinger. Bnd.1

2011 - Umuligheten av å leve

2011 - Gjennom natten

2010 - Dirty Things

2009 - Ja. Nei. Ja

2009 - Ikke forlat meg

2008 - Norsk litterær kanon

2007 - Usynlige hender

2006 - Besøket

2003 - Kapital

2001 - Det onde øye

2000 - Siamesisk, selvbeherskelse, sauermugg

1999 - Sauermugg

1998 - Selvbeherskelse

1997 - Siamesisk

1995 - Ansiktet mitt signerer jeg ikke

1994 - Estetisk salighet

1993 - Det nye testamentet

1991 - Incubus

1988 - Vandrebok

1986 - Sverdet ble til et barn

1984 - Flytende paraplyer