Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen (1951–) is one of Norway’s leading biographers. He writes with a rare elegance and with great scope and insight. He has published a number of books in different genres. In 2004 he received the prestigious Brage Prize for Non-Fiction for his book The People (Folket). He is currently working on his biography cycle about the Norwegian Royal Family.

Rights to his books have been sold to Germany, Russia and The UK.

Reviews

“Etter å ha lese sjuande bind av Tor Bomann-Larsens store kongebiografi, sit lesaren der utmatta, imponert, overvelda, tankefull og full av fryd. Dette er skrivekunst og forteljekunst av høgste klasse.»

Edvard Hoem, KlassekampenHjemlandet

«Det mørkeste avsnitt i kongerikets nyere historie har fått en lysende beskrivelse.»

Ulf Andenæs, AftenpostenHjemlandet

«Med ros, ris, pisk og ironi – men fremfor alt med driv og engasjement og et brennende hjerte for å formidle sitt stoff.»

Guri Hjeltnes, VGHjemlandet

"Med suverent grep på stoffet og sjelden språklig eleganse gir Bomann-Larsen oss kong Haakons krigsår i en forrykende fortelling."

Alf K. Igland, FædrelandsvennenHjemlandet

«Slik blir kjernen i dette sjuende bindet selve ‘hjemlandets sjel’, og få skildrer patosutløsende følelser så jordnært og lyrisk spiselig som Bomann-Larsen»

Mode Steinkjer, DagsavisenHjemlandet

"En kongebiografi så storslagen og i slikt omfang har ingen skrevet maken til tidligere. (...)Tor Bomann-Larsen kaster nytt og ubarmhjertig lys over norsk historie.(...)Bomann-Larsen skriver som en historiker med et rikt forråd av kilder, men er samtidig i stand til å ordlegge seg som en dikter. (...)Hva som står fast, er at Bomann-Larsen gjør et fabelaktig arbeid både som gransker og formidler. Hans tema skulle tilsi at han vil nå langt ut."

Ulf Andenæs, AftenpostenSvaret

"Den politiske biografien som sjanger hadde fortjent flere som Tor Bomann-Larsen. Som spenningsforfatteren maner han fram historiene, konfliktlinjene og ikke minst personene i dramaet."

Mode Steinkjer, DagsavisenSvaret

"Boken er en drivende godt fortalt historie om et svik som ikke passer med de mange heltemodige skildringene vi ellers har lest om krigen i Norge."

Siri Wahl-Olsen, AdresseavisenSvaret

"Nådeløst lys inn i de mørkeste månedene i norsk historie.(..)Ingen kan skildre monarkienes siste storhetstid bedre enn Tor Bomann-Larsen. Med et sikkert blikk for den fortellende detalj, og utstyrt med unikt kildemateriale, har han øst ut glitter og gull gjennom flere bind. Alltid med en lavmælt, men bitende sarkasme. (...)Ved å sette landet og grunnloven - altså politikken - foran det dynastiske, reddet han kongekronen for sin familie. Det var den politiske linja som førte fram, ikke den opportunistiske og familiære. Denne lærdommen er også grunnen til at Norge fremdeles har det mest politisk bevisste kongehus i Europa."

Jon Olav Egeland, DagbladetSvaret

«Sjelden ser vi en historieforteller med en slik glød og et slikt temperament. Det er en svir å lese Tor Bomann-Larsen.(...) Her er ingen nølende forfatter med understatements, Tor Bomann-Larsen hamrer sine poenger inn.(...)Men kong Haakon, som politisk aktør, løftes fram, hans kløkt og faste holdning under press, og detaljstudiene av riksrådsforhandlingene er fascinerende komponert med mange eksempler på hva kloke folk kunne få seg til å si om konge og regjering.»

Guri Hjeltnes, VGSvaret

"Tor Bomann-Larsen har på ny levert en glitrende bok i sin biografi om Kong Haakon og Dronning Maud.(...) Så langt er serien om Kong Haakon og Dronning Maud vel så mye et praktverk om fremveksten av det moderne Norge og Europa, og ikke minst hva som har bidratt til denne fremveksten på godt og vondt."

Marianne Drivdal, TvedestrandpostenSvaret

"Enda grundigare enn i dei førre fem banda av biografien om kong Haakon og dronning Maud punkterer Tor Bomann-Larsen eit par av dei viktigaste mytane frå 1900-talshistoria vår."

Per Egil Hegge, Dag og tidSvaret

"Det dreier seg om en stor leseropplevelse, en bok som er vanskelig å legge fra seg."

Carl-Erik Grimstad, Drammens TidendeÆresordet

"Igjen har Tor Bomann-Larsen levert et imponerende stykke skrivekunst. Veldokumentert og velskrevet, han plukker tilsynelatende uanstrengt retoriske og politiske poeng i en fin blanding."

Sindre Hovdenak, VGÆresordet

"En slik forfatter og et slikt tema i forening gjør dette til en biografi i særklasse"

Ulf Andenæs, AftenpostenÆresordet

"Norgeshistorien må ikke skrives om, men med Tor Bomann-Larsens siste bok er den behørig nyansert og beriket."

Guri Hjeltnes, Dagens NæringslivÆresordet

"Tor Bomann-Larsen når biografens ytterste mål: Å gjenopplive de døde.""KNAPT NOE PIRRER mer enn forestillingene om hva som foregår bak de rike og mektiges glitrende fasader. Ingen har åpnet flere salongdører til de kongelige elitenes indre gemakker enn forfatteren Tor Bomann-Larsen."

John Olav Egeland, DagbladetÆresordet

"I bind fem av Tor Bomann-Larsens imponerende biografi om Haakon og Maud, trer sønnen Olav frem som aktør på den politiske scenen i en skjebnetid for Norge."

Per Christiansen, AdresseavisenÆresordet

”(…) tåler å leses uten ironi, både som likefram fortelling uten bakteppe og undertekst, og som et lekent barneperspektiv på begivenheter fra norgeshistorien.”

Morten Haugen, Barnebokkritikk.no

"Det er en fantastisk historie."

Sindre Hovdenakk, VGMakten

"Tor Bomann-Larsen fortsetter å imponere med sine bøker om kong Haakon og dronning Maud."

Arne Strand, DagsavisenMakten

«Et mesterstykke"...."Det som hever denne boken opp mot biografiens stjernehimmel, er at forfatteren makter å ivareta denne samme kvaliteten side etter side, kapittel etter kapittel - helt til mål.»

Hans-Christian Vadseth, VGFolket

«Sjelden har en konge blitt styrtet så forsiktig og forbeholdent som i Tor Bomann-Larsens Folket

Ane Farsethås, Dagens NæringslivFolket

«Han ferdes med smidighet fra det ene hoff til det annet. Bildene knyttes elegant sammen til en beretning hvor både europeisk og nasjonal norsk historie i begynnelsen av 1900-tallet inngår.»

Gunnhild Ramm Reistad, Drammens TidendeFolket

«For Bomann-Larsen har ikke bare gode evner som forsker, han har også et formidlingstalent og er en ordkunstner av de sjeldne. Og den journalistiske punchlinen er heller aldri langt unna. Mange biografier blir stående i bokhyllen etter første gangs lesning. Det vil neppe skje med Bomann-Larsens bøker om Haakon og Maud. I alle fall ikke for de av leserne som har glede av snedige formuleringer og billedskapende tekster.»

Jørgen Haavardsholm, DagsavisenFolket

«Spennende, virtuost og forførende godt om dramaet rundt Norge og vårt første moderne kongepar»

Arnhild Skre, AftenpostenFolket

«Styrken i Tor Bomann-Larsens bok er foreningen av et gigantisk kildearbeid med en fortellerevne som skaper nærhet til menneskene.»

John O. Egeland, DagbladetFolket

«I flommen av bøker om (og av) kongelige fremstår Kongstanken som noe av et originalt verk. Tor Bomann-Larsens humoristiske sagastil er en befriende motvekt mot den pompøse fremstillingsmåten som konservative monarkister tradisjonelt har stått for.»

Leif Høghaug, MorgenbladetKongstanken

«Det er blitt en koloss av en bok, og dette er bare bind 1! Den imponerer, ingen tvil om det, boken er en kraftprestasjon.»

Gunhild Ramm Reistad, Drammen TidendeKongstanken

«Bomann-Larsen skriver presist, velformulert og treffende og bruker bilder på en måte så fremstillingen får en litterær kvalitet.»

Ole Kristian Grimnes, Bergens TidendeKongstanken

«Elegant komponert historieskrivning med oppsiktsvekkende nært blikk inn i tidens europeiske dynastier og i den kongelige tenkemåte.»

Arnhild Skre, AftenpostenKongstanken

Bibliography

2022 - Fire konger og en dronning

2019 - Kongen

2017 - Tid og sted

2016 - Hjemlandet

2013 - Svaret

2011 - Æresordet

2009 - På skitur

2008 - Makten

2006 - Vintertronen

2005 - 1905

2004 - Folket

2003 - Olavs første skitur

2002 - Kongstanken

2001 - Sporet fra ødemarken

1999 - Livlegen

1997 - Det usynlige blekk

1996 - Den siste prinsen

1994 - På skitur

1993 - Lille sonjas store pappa

1993 - Den evige sne

1990 - Da det gjaldt