Bjørn Ousland
© Foto: June Witzøe

Bjørn Ousland

Bjørn Ousland (1959–) is a cartoonist, illustrator and author of children’s books.
He has received several awards for his illustrations and cartoons, and his lines are filled with humor.

Reviews

"Bildebok som passer godt for litt større barn - og gjerne som høytlesing for de litt mindre. Usedvanlig energisk og fargesprakende fortelling, nesten i skumleste laget for de aller minste. Små barn forsvinner fra sengene sine om natten. De er fanget i en hule i fjellet, der hekser og trollmenn skal koke den ettertraktede småbarnsuppen sin. Kan barna klare å rømme? Ousland bruker elementer fra tegneserier med små ruter, panorering og zooming, streken er nærmest grotesk og fargene glødende. Det vrimler av detaljer på hvert oppslag. Og nei, du trenger ikke være redd for at det ikke går bra til slutt."

Anne Cathrine Straume, nrk.no

"Her har de latt åtte av dagens illustratører gå løs på de klassiske eventyrene med frie tøyler. En av dem er Øyvind Torseter, opprinnelig stangesokning, som har illustrert «Askeladden som kappåt med trollet». Han har skapt en helt ny og oppdatert fortolking, der både Askeladden og trollet er på plass. Og har vi sett et skumlere troll noen gang? Dette er så bra at en skulle ønske at Torseter også ville få muligheten til å illustrere flere eventyr. Inga Sætre, opprinnelig fra Brøttum, har illustrert «Askeladden som stjal sølvendene til trollet. Og til dette har hun valgt tegneserieformen, og bidrar med det også til å gå nye veger."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"De har bokstavelig talt fått gode hjelpere, Asbjørnsen og Moe, når Cappelen Damm har satt åtte samtidskunstnere til en visuell nyfortolkning av noen av våre klassiske eventyrene. Det har en forbløffende frisk og revitaliserende virkning.(...) Det har blitt en helt annerledes og veldig tøff eventyrsamling."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Åtte av våre fremste illustratører har fått frie tøyler, resultatet er utmerket – og ganske oppsiktsvekkende, om man kjenner etter i organet som forventer det klassiske (jeg vet ikke hvor det er, men det merkes innvendig når det blir aktivert)."

Ingvild Bræin, Barnebokkritikk.no

"Det hele har blitt et eventyrlig verk. [...] Med en ny vri har du mulighet til å bli kjent med de klassiske norske folkeeventyrene."

Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRS

"Morsomt fortalt og fint tegnet (...) Bjørn Ousland er en av Norges lettest gjenkjennbare barnebokforfattere og - særlig - -illustratører. Han tegner med det som ser ut som pastellkritt på papir, fargerike bilder fra et univers der relativt realistisk utseende mennesker og ting ofte deler plass med figurer som er dratt ut i morsomme karikaturer.

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Moralen er med andre ord klar og foreldrevennlig i Bjørn Ouslands «Dragejakten». Bortskjemte sutreunger er det ingen som liker. Ikke engang foreldrene. Særlig ikke de. Men boka er likevel ingen kjedelig voksenmoralistisk snusfornuftighet som kun de over tretti har glede av. Til det er fortellingen for morsom, tegningene for spreke, glimtet i øyet for tydelig. Ouslands svært karakteristiske illustrasjoner – lekkert fargerike og på samme tid detaljerte og sterkt forenklede – poengterer at dette foregår i et eventyrunivers som er like tidløst som det er moderne [...] Teksten er stramt korthogd, tegningene forteller mest. Ferske lesere klarer fint å stave seg gjennom boka på egen hånd, mens replikkene byr på rike muligheter til dramatisering med ulike stemmer. Slutten kommer brått, men er desto mer virkningsfull. Dessuten i tråd med eventyrsk tradisjon – man tværer ikke ut sine poenger. Bjørn Ousland gjør sin egen elegante variasjon over kulturarvegodset, med en morsom vri på et slitesterkt poeng: Det er bra å være blid. Og takknemlig."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Dette er en bok som holder de små håpefulles øyne kulerunde fra start til slutt. Litt befriende for voksne også å ikke alltid måtte lese så pedagogisk riktige bøker. Nå skal det være sagt at det nærmest har gått inflasjon i å skrive rare og krampaktig gærne barnebøker, men denne boka går ikke i den fella. [...] Gode illustrasjoner, humor og store bokstaver gjør dette til en godbok for flere alderstrinn."

Kine Søreng Hernes, Gudbrandsdølen Dagningen

"Hva skjer hvis barn får alt de vil ha? Bjørn Ousland har laget et moderne eventyr om en prinsesse som absolutt vil ha en drage. Det er morsomt for både barn og voksne å se hva som skjer da. For prinsessen er helt ufordragelig. Slutten er både litt skremmende og morsom. Dragene er stilig tegnet, og fascinerte min fireåring."

Ann Kristin Ødegård , Bergensavisen

Bjørn Ouslands Alt om ski er en intensivinnføring i vår nasjonalsport som vil bli brukt som rene oppslagsverket av de yngste skolebarna i disse dager. Slik er det i alle fall her i huset, der det telles ned til en unik anledning til å delta i Kollen-brølet. Lett og humørfylt.Bjørn Ousland har hatt suksess med sine bøker Nordover og Sydover. Han har truffet særlig de friluftsinteresserte guttene, og bøkene lånes flittig ut på det lille biblioteket som jeg administrerer. Forfatteren har et engasjement i dette terrenget som merkes. Ousland står for både tekst og bilder, og i Alt om ski dominerer bildene. Han har en særegen tegneseriestil, streken er lett og humørfylt. Oppslagene er myldrende og kaotiske, med et vell av detaljer som barn elsker å vandre rundt i. Gode forklaringer.Alt om ski holder langt på vei hva den lover. Her er historikk. Og her er alle offisielle grener av skisporten dekket, med forklaring på tekniske uttrykk og detaljer om konkurranseregler. Det er så faglig innholdsrikt at man skulle tro boken var sponset av Skiforbundet. Og det vipper litt over i retning sportsbutikk og TV-sport, kanskje på bekostning av den mindre velutstyrte skiopplevelsen - og utfordringen. For det å stå på ski er faktisk en krevende øvelse. Det krever balanse, koordinasjon og rytme, og det er et gap mellom syvåringens vilje og evne. Veien er lang for å mestre teknikkene, enten det gjelder skøyting eller snowboard. Og hva gjør vi på skitur når vi blir slitne og kranglete? Bildetekst: Bjørn Ouslands illustrasjoner i boken Alt om ski har et mylder av humoristiske detaljer. ILLUSTRASJON: BJØRN OUSLAND © Aftenposten

Mette Hofsødegård, Aftenposten

"Fin og entusiastisk innføring i skienes mysterier og gleder for et ungt publikum"

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk.no

"Gjenkjennbar hverdagshumor og roller som er snudd på hodet, faller i smak hos de minste."

Hege K. Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

"(...) dyktig, sympatisk barnebokkunst som forener god fortelling med nyttig lærdom for barna, og boka fortjener mange venner! Trivelig hundegutt med flott seriepotensial."

Morten Haugen, Adresseavisen

"Særlig illustrasjonene har den enkelheten kombinert med sterke farger som treffer i målgruppen (...) Samtidig er den smart laget, og inneholder stoff som appellerer til små jenter så vel som gutter."

Morten Abrahamsen, VG

"Ouslands flotte knep er å illustrere opp disse kjente historiene på en levende og veldig fint forklarende måte. Man får en blanding av dramatikk, som disse reisene innehar i godt monn, i blandet fakta (...) en spennende bok, på et høyt nivå."

Morten Abrahamsen, VGSydover

”Bjørn Ousland er en erfaren illustratør, og når han for første gang lager dokumentar med ansvar for både tekst og bilder, så gjør han det helt riktig (…) Boka har mange kvaliteter, men en av de største er nettopp denne gjennomarbeidede helheten av tekst og bilder (…) Han har funnet en form og en stemme som på dyktig vis gjør bøkene til både allaldersbøker og til dedikerte barnebøker.”

Morten Haugen, Barnebokkritikk.noSydover

Bibliography

2023 - Bokslukeren

2021 - Snømonstrene

2020 - Sjøtrollet

2019 - Min første leseløve - Prompetroll

2019 - Drømmetreet

2018 - Oppover - Roald Amundsens spektakulære luftferder

2017 - Din ekspedisjon med Nansen

2017 - Knokkeldans

2017 - Løveunge - Flink drage

2016 - Ut på eventyr

2015 - Småbarnsuppe

2015 - Bisk i farta (tegneserie)

2014 - Amundsen gjennom Nordvestpassasjen

2013 - Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

2013 - Bisk blir redd

2013 - Trollprinsen

2012 - Løveunge - Snørrunger

2012 - Nansen over Grønland

2012 - Penger!

2011 - Dragejakten

2010 - Bisk blir borte

2010 - Alt om ski

2009 - Sydover

2009 - Prins Bisk

2008 - Bisk får en ny venn

2008 - Nordover

2007 - Bisk får en liten unge