Tor Fretheim
© Tord-Erik Andresen

Tor Fretheim

Titles

1 - 1 of 1 results

Reviews

"Fretheim har levert en elegant og utsøkt ungdomsbok, som treffer ethvert tenkende og reflektert menneske rett i hjertet."

Kjersti Ruud Salomonsen , Vårt Land

"Den er ikke så rent lite trist, Tor Fretheims nye roman, «Kjære Miss Nina Simone.» 18-årige Simon har opplevd noe vondt, vi får først ikke vite hva, og romanens tittel henspeiler på at Simon skriver fortellingen som et brev til Nina Simone, en artist foreldrene brukte å spille plater av. Vi får etter hvert vite at alt er ikke som det skal være mellom foreldrene, en dag forsvinner moren etter en korøvelse, og mer skal vi ikke røpe av handlingen. Fretheim forteller hvordan foreldres samlivsproblemer kan ødelegge for barna, hvordan unge mennesker, på tross av at de ikke involveres, forstår at det er noe galt fatt, og hvordan dette kan formørke et barnesinn. Boka er godt skrevet, forfatteren pensler ikke ut detaljene, men det ligger mye og ulmer mellom linjene her, så mye at romanen tidvis er ubehagelig å lese. Det er altså en trist bok. Men det betyr ikke at den ikke er bra eller at den ikke skal leses! Den er både god og noe så sjelden som viktig."

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"Selve grepet, å la Simon skrive til Simone, gir fortellingen en bokstavelig talt dyp klangbunn.(...) Tor Fretheim trekker altså opp de helt store linjene. Og linjene går tvers gjennom fortellingen, selv der språket virker enkelt eller pubertalt. Nettopp dette gjør fortellingen sterk; Simons språk er ikke stort nok for den rystende fortellingen hans. Det er ikke Fretheim som mangler ord, men Simon. Simon sier det slik: «Jeg klarer ikke å beskrive følelsene mine». Det styrker romanen at Fretheim ikke legger ord i munnen på Simon som en 18 år gammel gutt ikke ville kunne bruke."

Ida-Sofie Stryken, Varden

"Dette er en sterk fortelling om 18-åringen Simon (...) En tankevekkende og lettlest bok som kan appellere til både ungdommer og voksne."

Ingvild Kjølstad, Fredrikstad bibliotek , Fredriksstad Blad

“«Alltid Andrea» er en spennende fortelling om et ungt menneske som tilsynelatende uten grunn velger å gå inn - og bli hovedperson - i et dramatisk forhold. Tor Fretheim velger å ikke legge årsaksforholdet ut i klartekst. det er leseren som må gjøre dypdykk i tekstmaterialet - utarbeide et vidsyn og deretter trekke slutninger.”

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

“Kloa er så definitivt tilstede: få av disse setningene er tilfredse med bare å være. De klorer seg fast og vil sette merker (…) Det er godt skrevet, godt tenkt, godt gjort.”

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk.no

"Denne boka anbefaler jeg mest til jenter, men også til gutter som liker bøker som handler om mer enn fart og spenning. Den er lettlest, men den setter dype spor og setter i gang tankene."

Tiril H.J. (15) , Aftenposten, Si ;D

Bibliography

2016 - Leons hemmelighet

2012 - Kjære Miss Nina Simone

2010 - Alltid Andrea

2008 - Ingen ild tenner stjernene

2005 - Ingenting, sa Sebastian

2004 - Kysset som fikk snøen til å smelte

2002 - Grüners grønne hage

1993 - Myk som marmor, hard som bomull