Tor Åge Bringsværd
© Foto: Lina Hindrum

Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd (b. 1939) has a considerable body of work. He has received many prizes, including the Critics' Prize, the Riverton Prize, the Aschehoug Prize, the Dobloug Prize, the Riksmål Prize and the Ibsen Prize. His works have been translated into 23 languages and his theatrical pieces have been staged in twelve countries. Bringsværd writes for all ages.

Titles

1 - 29 of 29 results

Reviews

«Kroppsleg er det ein sterkt redusert kar vi møter i denne boka. Men forteljaren, den gudbenåda ordkunstnaren – han er like treffsikker som han har vore gjennom mange tiår.»

Bjarne Tveiten, FedrelandsvennenMens jeg har dere her

«en av de morsomste og vakreste bøkene jeg har lest på lenge.
[...]
Det er grenseløst og skamløst selvopptatt - og nettopp derfor så ærlig at det er gjenkjennelig, ekte og vidunderlig varmt, selv når han skildrer seg selv som en gammel grinebiter.

På sett og vis er dette et testamente, både litterært og personlig, en slags selvbiografi.

Det er også en kjærlighetserklæring. Til livet, til litteraturen, til ensomheten, til vennskap og til Else, hans 20 år yngre hustru.

Men først og fremst er det vakkert, klokt og fryktelig morsomt.»

Tarald Aano, Stavanger AftenbladMens jeg har dere her

«Dette er en vakker, liten bok. Springende, men full av nydelige formuleringer og observasjoner. Og den kan funke som en forrett til den vidunderlige Gobi-serien. Eller som en dessert.»

Tarald Aano, Stavanger AftenbladNår du minst venter det

[...] et eventyrlig univers. Det humanistiske og forsonende budskapet i denne lettleste, noen ganger voldelig ubehagelige, noen ganger vemodig-livskloke beretningen, vil glede mange av forfatterens trofaste lesere. Man blir egget til å lese mer om den gamle verdens brutale omveltninger og å gruble over menneskets tilpasnings- og overlevelsesevne. Og man kan smile av plutselige formuleringer, lagt i munnen på middelaldermennesket, men med umiskjennelig bringsværdsk snert [...]

Janneken Øverland, KlassekampenNår du minst venter det

«Når du minst venter det føyer seg fint inn i rekka av fabulerande romanar med historisk bakteppe frå Tor Åge Bringsværds hand. (...) For ein stor og trufast lesarskare er det berre å nyte enda ein Bringsværd-roman».

Oddmund Hagen, Dag og TidNår du minst venter det

"En enkel klaffebok for de minste om det morsomste de vet - nemlig bursdag! Handler også om vennskap og om å ta vare på hverandre"

Hege Pedersen, Foreldre & Barn

"Det er få som slår Tor Åge Bringsværd i å bruke det fantastiske perspektivet til å si noe skarpt og treffende om vår egen samtid.(...) Bringsværd lar Taraks dannelsesreise vise oss farene ved den verden vi lever i nå. Det er samtidig en frydefull roman, rik på det meste, både farger, underganger og håp. Og i språket!"

Karen Frøsland Nystøyl, Vårt LandVår verden er dugg

"Av dei eg har lese, skil denne seg ut som ei av dei beste. Språket flyt fritt og ledig. Det passar den avdempa roen, det stillferdige og ettertenksame som er det overordna inntrykket både handlinga og refleksjonane til personane gjer."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Her har de latt åtte av dagens illustratører gå løs på de klassiske eventyrene med frie tøyler. En av dem er Øyvind Torseter, opprinnelig stangesokning, som har illustrert «Askeladden som kappåt med trollet». Han har skapt en helt ny og oppdatert fortolking, der både Askeladden og trollet er på plass. Og har vi sett et skumlere troll noen gang? Dette er så bra at en skulle ønske at Torseter også ville få muligheten til å illustrere flere eventyr. Inga Sætre, opprinnelig fra Brøttum, har illustrert «Askeladden som stjal sølvendene til trollet. Og til dette har hun valgt tegneserieformen, og bidrar med det også til å gå nye veger."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Ny suksess (...) Gjennom Anne G. Holts karakteristiske illustrasjoner har «Kokos» den samme varmen og tryggheten som «Karsten og Petra»-bøkene. Dyretegningene har noe Disney-aktig ved seg, i beste forstand. Teksten er enkel, beregnet på de aller minste. Dette er i tillegg en «let og finn» bok, som gjorde stor lykke hos husets treåring."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Dette er en fabel formidlet i en uforlignelig prosa, i høyeste grad preget av forfatterens særpregede blanding av ellevill fantasi og skaperkraft, fylt av allusjoner til vår egen virkelighet og ikke minst til religioner og tros-forestillinger."

Svein Johs Ottesen, Aftenposten

"De har bokstavelig talt fått gode hjelpere, Asbjørnsen og Moe, når Cappelen Damm har satt åtte samtidskunstnere til en visuell nyfortolkning av noen av våre klassiske eventyrene. Det har en forbløffende frisk og revitaliserende virkning.(...) Det har blitt en helt annerledes og veldig tøff eventyrsamling."

Cathrine Krøger, Dagbladet

“Med sider i tykk papp, og en historie med høy identifikasjonsfaktor, evner boka om elefanten Kokos å engasjere de minste.”

Elisabet Høye, Foreldre & Barn

"Åtte av våre fremste illustratører har fått frie tøyler, resultatet er utmerket – og ganske oppsiktsvekkende, om man kjenner etter i organet som forventer det klassiske (jeg vet ikke hvor det er, men det merkes innvendig når det blir aktivert)."

Ingvild Bræin, Barnebokkritikk.no

"Det er klokt, og definitivt sjarmerende. Bringsværd skriver god, ukunstlet prosa, uten språkstøy. Han holder effektivt på leserens interesse gjennom sceneskifter og innskutte passasjer som i starten skaper undring og forvirring, men etter hvert gir større og større mening. Her er rikelig rom for aha-opplevelser, og for å forestille seg et univers som så absolutt ligner på vårt eget selv om det også er veldig forskjellig."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Det er ikke første gang noen åpner en Bringsværdbok og tenker: Vent da – hæ? Vent da – hæ? Jeg håper heller ikke det blir den siste. For det er befriende å havne i univers hvor man skyr rakshaer, rir på karesler, drikker kota og spiser krys, jakter på rimb og fisker sikøre og flykrell."

Ingvild Bræin, Klassekampen

"Det hele har blitt et eventyrlig verk. [...] Med en ny vri har du mulighet til å bli kjent med de klassiske norske folkeeventyrene."

Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRS

"Det er nettopp det disse bøkene gjør, tenker jeg – hjelper barn til å bli gode hverdagsutøvere. Det handler om å være ny i barnehagen, om å være den eneste som er våken om natten, og om hvordan man kan leke godt sammen. (...) Bringsværd er opptatt av barn, og ser på dem som likemennesker. Det merkes."

Helga Lilleland, Varden

"Illustrasjonene i boken tar barna til et kjent landskap, man skjønner med en gang at det er Karsten og Petra det handler om, hvilket er veldig bra. Selv om de faktisk tar en snartur ut i verdensrommet. Det er fine farger på bildene og klistremerkene.(...) Amalie har selvfølgelig helt sine egne meninger om denne klistremerkeboka. –Jeg syns den er ille fin!! (...) En god opplevelse for 6-åringen! Det er en koselig aktivitet man kan sette seg ned med barna for å gjøre, men det er også noe de kan ta fatt på litt alene."

Amalie Østbø Liane (6 år) og Jessica Ryan, Uriks.no

"Sjarmerende og morsom bok som med gjennomarbeidet tekst og fine illustrasjoner viser at det skumle kanskje ikke er så farlig likevel. Gjenkjennelig for store og små."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Tor Åge Bringsværd er som vi vet flink til å sette ting på hodet. I Mira og det farlige under sengen møter vi det lille monsteret Mira og hennes familie som alle er monstre."

Kari Gisholt, Varden

"Denne samleboka inneholder fem bøker, og egner seg godt som gave til egne eller andres barn."

Hege K. Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

"(...) befriende munter med herlig sang og musikk, samt enkelte stemningsmalende lydeffekter. Dramatiseringen inneholder sanger om de fleste aspektene ved en barnebursdagsfeiring, for eksempel en hyllest til pølse med lompe, og det å leke «fiskedam». Dramatiseringen er nydelig, og Inger Gundersen, som både leser og synger, har både en sjarmerende, morsom og varm måte å fortelle på. Øyvind Denstad har laget melodiene, og Henrik Skram har arrangert musikken. Karsten og Petras bursdagslydbok er et ypperlig eksempel på en vellykket lydbokversjon med kunstnerisk egenart, hvor bokens opprinnelige tegnede illustrasjoner er erstattet av lydkulisser."

Mariken Lauvstad, Barnebokkritikk.no

"Denne ble lest med et smil rundt munnen, og jeg må bare innrømme at jeg erklærte min kjærlighet til Bringsværd flere ganger, og det ganske høyt også."

Solgunn Solli, Altaposten

""Mira mister matlysten" er en fantasifull fortelling for de yngste. Bringsværd låner respektfullt fra de store i skrekk/fantasysjangeren [...] Gode tegninger og passe mengde tekst for barn i førskolealder."

Elin Solvang, Mamma

"Slipp håndtaket når du vrir er en roman man bare må gi seg over for. Snodigere dannelsesreise skal man lete lenge etter; det måtte i tilfelle være salig Gullivers. Her er språklig slapstick, logrende fortelleriver og en vilje til å bryte med det konkret hverdagslige som hos meg kaller på ord som Ja! og Mer!"

Anne Cathrine Straume, NRK

"Mira Gru er verdens søteste monster, i verdens særeste nabolag. [...] Denne gangen samarbeider han [Tor Åge Bringsværd] med illustratør Egil Nyhus, som har gitt Mira og de andre monstrene i Bø et lett surrealistisk og sjarmerende uttrykk. I bybildene er flere artige detaljer, som hjernefrukten på pappa Grus tenketre, og trollet som sover under brua med tommeltotten i munnen."

Marie L. Kleve, Dagbladet

"Gleden over å lese en god bok har ikke vært større på en stund, gitt."

Espen Vinje, Moss Avis

"Egil Nyhus har tegnet mange spennende monstre som de fleste barn kan finne morsomme detaljer ved. Her er det fantasi, skrekk, humor og litt alvor. En typisk barnebok som har litt å si for både liten og stor. Derfor kan denne historien absolutt anbefales for de yngste barna."

Tone Langseth Luth , Oppland Arbeiderblad

"Vi trenger flere forfattere som Bringsværd, forfattere som ikke bare går inn i seg selv, men som går ut av seg selv og lar fantasien løpe løpsk, uten selvhøytidelighet; som drar leseren inn i sorte hull og samtidig står fjellstøtt.

Ellen Sofie Lauritzen, Dagsavisen

"Språket er lett og uanstrengt, og det er flust av luner og løyer i dialogen som gjør den underholdende og til ett av bokhøstens største annerledesobjekter, som vanlig er fra denne forfatterens hånd."

Vidar Kvalshaug, Aftenposten

"En bok som ikke er for skummel, men klarer å holde interessen til barna gjennom historien med artige illustrasjoner, og - ikke minst - språket og vriene på spøkelsenes navn. Familien Frankengress og bakermester Voldermortsen i byen Bø fremkaller barnefnis!"

Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

"Fra Rasputin til Lucifer, fra Hamlet til Harry Potter. Både virkelige og uvirkelige monstre danner et nytt (men helt ufarlig) univers. Morsomt og herlig absurd [...] I byen Bø opptrer kjente elementer, og berømte monstre, i en ny og uventet sammenheng. Vi møter både Rasputin, fugleskremselet Grusifer, tante Draculina, familien Frankengress, Den store, stygge Ulven, bakermester Voldemortsen, gamle Bela og onkel Hamalett. På fiffig vis forklarer illustrasjonene til Egil Nyhus de ulike figurenes innhold, og denne arbeidsdelingen mellom tekst og bilde fungerer utmerket. Illustrasjonene utvider fortellingen, og manifesterer dessuten monstre som teksten ikke sier noe om. [...] Oppslagene er spekket med referanser og sprudler av overskudd. Her kan man virkelig meske seg i karikerte fabeldyr og fantasifulle skapninger. I tillegg finner vi busser, mobiltelefoner, sportsbutikker og barnevogner. Den lille leseren kjenner ingrediensene, men når de opptrer sammen, på nye, uforutsigbare måter, blir det hele herlig absurd. [...] Kan hende ligger det i Mira mister matlysten en kommentar til dagens foreldre, som stresser med (kresne) barn som ikke vil spise? Kanskje er det ikke nødvendig å tilby barnet alskens nye matvarer, slik som alle Miras hjelpere tilbyr henne noe å spise. Er du ikke sulten, sier du? Nei, men så les boka, bruk fantasien, så kommer den av seg selv."

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.no

Bøkene i serien egner seg godt som start på samtale om ulike emner som vennskap og død, eller som forberedelse til teaterbesøk, skiskole eller til sydentur.

Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

”Norsk og nært, morsomt, varmt og menneskelig, hentet rett ut av barns egen hverdag – det er stikkord for Karsten og Petra-historiene. Og ungene elsker dem!”

Ginni Sch. Henriksen, Kvinner og Klær

Bibliography

2024 - La oss velte hele byen

2024 - Sanders

2024 - Karsten og Petra feirer id

2024 - Fnugg

2023 - Den himmelske makrell

2023 - Barnas Beste - Våre beste julefortellinger

2023 - Løveungen og Frøken Kanin - pappbok

2023 - Med nebb og klør

2022 - GRÅBEIN

2022 - Karsten og Petra - Året rundt

2022 - Karsten og Petra lager museum

2021 - MIKKEL - Skaper, hjelper, luring og demon

2021 - Karsten og Petra - Duestien barnehage

2021 - Karsten og Petra: Karsten skal flytte

2021 - Kintsugi

2020 - Karsten og Petra på eventyr i London

2020 - Hellige dyr

2020 - Det snør!

2019 - Mens jeg har dere her

2019 - HYPP

2019 - Karsten og Petra redder en tiger

2018 - Bli venn med Karsten og Petra

2018 - VOV

2018 - Karsten og Petras sommerbok

2018 - Når du minst venter det

2018 - Karsten og Petra: Karsten får en katt

2018 - Minotauros

2018 - Syvsoverskens dystre frokost

2017 - Den store boken om Løveungen og Frøken Kanin

2017 - Min første leseløve - Den glemte byen

2017 - Karsten og Petra på eventyr

2017 - Karsten og Petra - Løveungen

2017 - Veneziansk spaserstokk med elefanthode

2017 - Min første leseløve - Tigerdronning

2017 - Karsten og Petra - Frøken Kanin

2016 - Kokos har bursdag

2016 - Karsten og Petra er bestevenner og kjører brannbil

2016 - Karsten og Petra - Løveungen og frøken Kanin på de syv hav

2016 - Min første leseløve - Tigerstammen

2016 - Min første leseløve - Det farlige havet

2016 - Min første leseløve - Havgudens datter

2016 - Karsten og Petra: Petra sparker fotball

2016 - Min første leseløve - Fjellet som brenner

2015 - Min første leseløve - Jakten etter ild

2015 - Min første leseløve - Ulvegutten

2015 - Kalifens gave

2015 - Løveungen og Frøken Kanin på eventyr i Afrika

2015 - Karsten og Petra leker teater

2014 - Tilfeldighetene er våre venner - Panama

2014 - Karsten og Petra vinterbok

2014 - Vår verden er dugg

2014 - Karsten og Petra: Petra skal til tannlegen

2014 - Karsten og Petra på tur

2014 - Karsten + Petra går på ski og skøyter

2013 - Kokos - Hvem kan blåse bort vondten?

2013 - Bli kjent med Karsten og Petra

2013 - Karsten og Petra - Slik begynte det

2013 - Kaptein Puma: Andre loggbok

2013 - Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang

2013 - Kokos Trillebok

2013 - Karsten og Petra spiser glass - På eventyr i Stockholm

2013 - Kokos er brannmann

2013 - Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

2012 - Karsten og Petra: Hurra! for Karsten og Petra

2012 - Kaptein Puma: Første loggbok

2012 - Mira og det farlige under sengen

2012 - Kvinnen som var et helt bord alene

2012 - Lilletrollet (norsk)

2011 - Karsten og Petra på biblioteket

2011 - Karsten og Petra kler seg ut

2011 - Mira mister matlysten

2011 - Karsten og Petra. Livet på landet

2011 - Slipp håndtaket når du vrir

2011 - Karsten & Petra - Petra begynner i barnehaven

2011 - Karsten og Petra har Lucia-fest

2010 - Karsten og Petra. Livet på landet

2010 - Kokos

2010 - Kokos og larven

2009 - Kokos og trollungen

2009 - Karsten og Petra vil lære å svømme

2009 - Kokos og vennene hans

2009 - Karsten og Petras verden

2008 - Kokos - Verdens minste elefant

2008 - Karsten og Petra går på skøyter

2008 - Karsten og Petra på skiskole

2007 - Karsten og Petra i tivoli - På eventyr i København

2006 - Karsten og Petra får sykkel

2006 - Karsten og Petra vil lære å svømme

2006 - Jakten på den skjulte elefant

2006 - Løveungen og Frøken Kanin. Eventyr i verdensrommet

2005 - Karsten og Petras ABC

2005 - Løveungen og Frøken Kanin - Vill vest!

2004 - Karsten og Petra hilser på kongen

2004 - Mesterdetektiven Fellini

2004 - Løveungen og Frøken Kanin - Sjørøverøya

2002 - Karsten og Petras bursdagsbok

2001 - Karsten og Petra: Petra får en hund

2001 - Karsten og Petra: Karsten liker å danse

2000 - Karsten og Petras julebok

1999 - Fellini og grevlingmysteriet

1999 - Karsten og Petras trøstebok

1998 - Fellini og sirkusmysteriet

1998 - Fellini og konsertmysteriet

1997 - Gobi. Baghdad

1996 - Karsten og Petra: Petra vil at alle skal ha en venn

1996 - Karsten og Petra på bondegård

1996 - Karsten og Petra: Karsten må på sykehus

1995 - Karsten og Petra: Karsten drar på Syden-ferie

1995 - Karsten og Petra: Petra og morfar

1995 - Karsten og Petra på teater

1994 - Karsten og Petra: Petra får besøk

1994 - Karsten og Petra kjører brannbil

1994 - Karsten og Petra: Karsten har bursdag

1994 - Gobi. Min prins

1993 - Karsten og Petra: Karsten hjelper pappa

1993 - Karsten og Petra har Lucia-fest

1993 - Karsten og Petra: Petra vil bli dyrlege

1992 - Karsten og Petra: Karsten får ikke sove

1992 - Karsten og Petra er bestevenner

1992 - Karsten og Petra: Petra begynner i barnehaven

1991 - Det eventyrlige

1989 - Gobi. Djevelens skinn og ben

1987 - Gobi. Djengis Khan

1985 - Gobi. Barndommens måne

1983 - Ker Shus

1980 - Minotauros

1978 - Pinocchio-papirene

1976 - Syvsoverskens dystre frokost

1974 - Den som har begge beina på jorda står stille