White Shadow (Innbundet)

Series: Barrøy-trilogien 2

Author:

Roy Jacobsen

Norwegian title: Hvitt hav
Author:
Binding: Innbundet
Year: 2015
Pages: 240
Publisher: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Series:
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202492878
Kategori: Literature and Fiction
Overview Hvitt hav
This is the stand alone sequel to the successful novel The Unseen. White Shadow is a dramatic love story from the small island Barrøy in the year 1944–45. Ingrid thinks she is alone on the island, but experiences an unusual love affair in the course of several intense winter-weeks.

In this novel Roy Jacobsen gives us a welcome reunion with the people of Barrøy. This time he unrolls an even bigger canvas as he delivers a powerful and eventful novel about a fateful year in Norwegian history.

To the top

More books by Roy Jacobsen:

Reviews from Hvitt hav
"Roy Jacobsens roman skaper handling uten de store fakter og effekter. De usagte dramaer ligger i mange av ytringenes undertekst. Gjennom antydningens kunst trekkes leseren hele tiden inn i bokas underliggende spenning som skapes i samspillet og replikkskiftet mellom romanens aktører. Knapt noen annen norsk samtidsforfatter evner som ham å leve opp til den hemingwayske devisen: «Showing, not telling» gjennom et språk som bærer preg av sagaens korthogde stil. Det er mesterlig."
 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Vakkert og brutalt utkantdrama i krigens slagskygge.

"Roy Jacobsen står igjen fram som en storartet forteller av det ujålete, medrivende slaget.
 
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Stor, stor kunst fra Roy Jacobsen

"Om denne boka er det ikke annet å si at den er fantastisk. Gripende. Det skyldes minst historien i romanen, og mest selve måten Roy Jacobsen har fortalt den på. Han har en fantastisk historie å fortelle, ja, men den kunne lett ha blitt noe graps av sentimentalitet i en annen forfatters hender. Hos Jacobsen er den blitt til stor, stor kunst."
 
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Dramatisk oppfølger fra kystfolkets mester

"(...)et ramsalt drama uten litterært sidestykke."
 
Lars Lilleby Macedo, Trønder-Avisa

Mesterlig om kystens folk

"Igjen slår Roy Jacobsen til med et mesterverk. Ikke så mykt poetisk som «De usynlige», men poesi likevel - kontant og konsentrert om liv og livsvilkår på den værharde kysten nordpå. (...) Roy Jacobsen viser nok en gang sitt språklige mesterskap omkring grunnleggende arbeidsprosesser og den enkle kommunikasjonen som binder kystfolk sammen."
 
Aslak Thorsen, Varden
"Roy Jacobsen er en virkelig forteller; med evnen til å gi leseren oversikt og detaljer i samme bilde - uten å miste perspektivet.(...) I «Hvitt hav» er livet skildret både vakkert og brutalt."
 
Anne Scäffer, Bergens Tidende

Vakkert og brutalt

"Han er en kystfolkets mester, Roy Jacobsen, en virtuos poetisk skildrer av en kystkultur med fiske, båtmannskap og praktisk virke. (...) romanen bæres trygt oppe av en romanforfatter som fører et vidunderlig vakkert språk og har en poetisk kraft. Dialogene og de kraftfulle uttrykkene på lokal dialekt skaper autentisitet. Kapitlene og scene etter scene rundes av med eleganse og finesse. Roy Jacobsen behersker det korte formatet. En fryd for sjel og hjerte."
 
Guri Hjeltnes, VG
"Etter «Hvitt hav» fortoner de to romanene fra øya på Helgelandskysten vel så mye som en jacobsensk variant av Olav Duuns «Juvikfolket», som et forspill til «Seierherrene». Etter andre roman om Ingrid og hennes opplevelser under 2. verdenskrig, vil nok mange lesere håpe på flere romaner om henne og barrøyfolket."
 
Terje Eidsvåg, Adresseavisen
"Jacobsens poetiske prosa er overveiende veltemperert og dessuten bemerkelsesverdig rik på tidsriktige og presise substantiver. Blant romanens fremste kvaliteter er dens evne til å fylle værelsene i de tomme husene på Barrøy med spøkelsesaktige spor etter fortiden."Frode Helmich, Morgenbladet

Roy Jacobsen har sett seg grundig inn i kvardagen han skildrar, og det gjev verket unik kvalitet.

"Først og fremst er denne boka, iallfall for denne lesaren, ein høgsong for arbeidet, skriven med eit poetisk, men aldri pompøst, sentimentalt eller tendensiøst språk. Jacobsen skriv dels refererande på bokmål og dels med replikkar på dialekt, i presens og i 3. person, og han har sett seg grundig inn i alt han skriv om. (...)Jacobsen nyttar eit rikt og friskt språk i denne boka, han har eit skarpt auga for detaljar, han meistrar både rørsle og stillstand i skildringane, og han gjer personane levande og interessante utan å ty til overdrivingar."Odd W. Suren, Dag og Tid

Jacobsen i storform

"HVITT HAV er blitt en storslått fortelling, raffinert og besk, med lang ettersmak. (...)Roy Jacobsens andre roman fra Barrøy, HVITT HAV, er om mulig enda bedre enn «De usynlige». Kanskje fordi den dramatisk oppbygde fortellingen har et ganske annet spenningsnivå, naturlig hjulpet av det rammeverket den er satt inn i."Turid Larsen, Dagsavisen

Mesterlig

"Jeg mener Jacobsen har kommet svært nær en sannferdig estetikk for denne historiske virkeligheten, vi må bare ikke glemme at det er nettopp estetikk, det er litteratur. Den historiske romanen kan aldri bringe oss helt tilbake til det levde livet, stormkastene som slo, det isende sjøvannet som gjennomtrengte klærne, men Jacobsen gjør et godt forsøk. Nettopp som litteratur betraktet, som språkarbeid, kan jeg komme på få andre norske bøker fra de siste årene som overgår disse to i kvalitet. (...)Jacobsens viktigste bedrift er likevel skildringene av det daglige arbeidet: matlaging, rensing av fisk, bøting av garn, slått og husdyrhold. Dette var viktige bestanddeler i livet til våre beste- og oldeforeldre, i hvert fall mange av dem, og Jacobsen beskriver dem med en på samme tid poetisk høystemt respekt og rasjonell nøkternhet."Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen
"Roy Jacobsen vender tilbake til den nordnorske kysten og miljøet fra De usynlige. HVITT HAV er lakonisk, dyptloddende norsk litteratur av en type man skulle tro ingen lagde lenger. (...) en ganske kort, men mettet roman skrevet i en tradisjon helt frikoblet fra samtidens jakt på juggel og aktualitet."Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

To the top

Author Roy Jacobsen
Roy Jacobsen (1954–) has since his literary début in 1982 with the short story collection Prison-life evolved into an original, strong and analytical writer with a special interest in the underlying psychology at play in human relationships and actions.

He is a wonderful storyteller with an obvious political engagement. He has twice been nominated for the Nordic Council’s Literary Prize: for The Victors (Seierherrene) in 1991, and Frost in 2003. He was also short-listed for the IMPAC Dublin Literary Award in 2009 for his novel The Burnt-Out Town of Miracles (Hoggerne), and shortlisted for the Man Booker International Prize in 2017 for The Unseen (De usynlige), as the first Norwegian writer ever.

His books are translated into over 30 languages.

To the top

Foreign rights
Bulgaria
Catalonia
China
Czech Republic
Denmark
Estonia
Faroe Islands
France
Germany
Greece
Hungary
Iceland
Lithuania
Poland
Spain
Sweden
Syrian Arab Republic
Turkey
United Kingdom

To the top

Bøker i serien