Per Knutsen
© Foto: Paul S. Amundsen

Per Knutsen

Per Knutsen (1951–) is a writer that publishes books in i wide variety of genres, ranging from books for children and young adults to plays, thrillers and novels. In his writing you find a keen eye for nuances of life. Honesty, love, lie, lust and the ability to be true to oneself are important elements in his authorship.
In 2017 he was awarded Havmanprisen - the award for best northern Norwegian writing, for his novel Hugo´s Brother (Broren til Hugo), a novel he has received great praise for.

Reviews

"Knutsen byr på en saftig blanding av gufne, voksne småskurker og frisk livsutfoldelse for guttene [...] Jeg tenker at «slik ville kanskje Astrid Lindgren ha skrevet Mesterdetektiven Blomkvist i dag.» Ungene vil ha stor glede av spenningshistorien. [...] Dette er en fin spenningsbok, som det er lett å leve seg inn i, og lett å anbefale."

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

"Per Knutsen er en dyktig forfatter. Årets roman er befolket av skeive personer i flere betydninger av ordet, samtidig som forfatterens språk er streit, presist og klart, med drivende, medrivende flyt. Gamle menns elskov er en fornøyelig grotesk lesefryd,"

Jan Askelund, Stavanger AftenbladGamle menns elskov

"Knutsen skriver provoserende detaljert, rått og ømt. Samtidig stikker humoren hans dypt når han beskriver de ulike karakterene og deres evner til for eksempel å samtale med de døde."

Anne Schäffer, Bergens TidendeGamle menns elskov

"Per Knutsens roman er like fascinerende som ubestemmelig. Så likefram, så hverdagslig, så outrert og så rar. Det er muligens ikke verdenslitteratur, men i sitt lille univers er det kongelig. "

Kjell-Richard Landaasen, Vårt LandGamle menns elskov

”Brutalt og absurd, men overbevisende om eldre menns seksualitet. […]Per Knutsen skriver godt og overbevisende, streker opp en tidvis absurd historie med et dypt alvor og innslag av dyster humor.”

Silje Bekeng, KlassekampenGamle menns elskov

"Den lille tynne antologien er godt egnet til å gi ungene på mellomtrinnet både sug i magen og rødme i kinnene. Her er det skjelmske blikk, frekke utfordringer, flust i misforståelser, hjertebank, nesten kyss, helt ekte kyss og alle de gode og onde følelser som hører med (...) Tegningene framhever og understreker viktige elementer i tekstene på en slik måte at det stimulerer leserens egen billedskaping framfor å styre den."

Petra J. Helgesen, Barnebokkritikk.no

”(…) dette er spennende og morsom lesning. Man blir lett dratt inn i historiene på en morsom måte. Det er mange som er litt forelsket eller lurer litt på hvordan det er å være det. Dette er en sikker vinner for leselystne og forelsket jenter og gutter.”

Tone Langseth Luth, Oppland Arbeiderblad

"Enkelt, men også effektivt, utnytter Per Knutsen den ironi som oppstår når en brevskriver avslører seg selv ved å insistere på egen fortreffelighet." ,

Hans H. Skei, AftenpostenUtakk

"Å lese Utakk er en blandet fornøyelse. Den er ustyrtelig morsom og samtidig meget uhyggelig. Humoren er av det beske, vemodige slaget med pekere til så vel Samuel Beckett, Kjell Askildsen og Ingvar Ambjørnsens "Elling", som til Hans Alfredsson og Tage Danielssons film "I huvet på en gammel gubbe" (1968). Uhyggen er isnende i sin blottlegging av ensomhet og rop om å bli sett."

Anne Schäffer, Bergens TidendeUtakk

"Og la meg så få avslutte med at dette både er ei stressa og ei sympatisk bok. Stressa fordi Maria ikke lar noen steiner være usnudd i alle sine tidligpubertale refleksjoner. Sympatisk blant annet fordi den bryter litt med romantikksjangeren og legger slik vekt på lykken ikke er å finne den andre, men å finne seg selv."

Morten Haugen, Barnebokkritikk

"Frøken Markussens rykte er en nærmest komplett roman."

Mali A. Arnstad, Nordlys

"Forfatteren nøyer seg med 127 sider, men godtgjør nok en gang sin særegne styrke."

Terje Stemland, Aftenposten

"Per Knutsens siste roman er en snerten liten sak med en spenningsoppbygging av et særegent slag."

Øystein Rottem, Dagbladet

"...en rørende liten roman"

Desirèe Grandahl, Fredrikstad Blad

"Og det er denne følelsen av her å få lov til å formidle noe genuint og eget uten innblanding som Per Knutsen her så fint får frem."

Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende

"Historie med mange poeng, skrevet av en drivende god forteller."

Hannelore W. Langstrøm, Fædrelandsvennen

"(...) Derfor blir det en viktig bok man ikke fort blir ferdig med. Råheten, kulden som rammer noen mennesker i en ond verden, svir. Det er ikke bare Willys hjerte som blir saltet»

Harriet Eide, Dagbladet

"Knutsens mest hudløse og beste roman".

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Som helhet er dette Per Knutsen på hans aller beste - og hans mest ubehagelige»"

Geir Vestad,, Hamar Arbeiderblad

"Det som gjer denne boka god, er motsetningane i denne stramme og metta komposisjonen. Handlinga er opprørande og hjerteskjerande, språket er sobert. Skildringane er detaljrike og faktaorienterte, tematikken subtilt innvevd. Denne litt distanserte måten å fortelje på gjer at det verkar truverdig og gir rom for lesaren sine eigne refleksjonar"

Merete Røsvik Granlund, Vårt Land

"Det er aldri behagelig å lese om andres fornedrelse, men det er ingen tvil om at Per Knutsen har laget en innlevelsesfylt og engasjerende skildring"

Kjell Olaf Jensen, Dagsavisen

"Per Knutsen skriver godt. Selve historien om Willys reise, beskrivelsen av mennesketypene han treffer underveis, og forventningen fram mot møtet med den unge, vakre ynglingen, er både kontrastfylt, intrigerik og spennende (...) Å salte et hjerte er et vellykket bidrag til å skape forståelse for kjærlighetslivets mangfoldighet"

Hannelore W. Langstrøm, Fædrelandsvennen

Bibliography

2021 - Nakken vil ikke bøye seg

2016 - Broren til Hugo

2013 - Jobb for tøffe gutter

2010 - Gamle menns elskov

2007 - Kyss med ketchup

2006 - Utakk

2005 - Luft og kjærlighet

2004 - Frøken Markussens rykte

2003 - Hilsen en som elsker deg

2002 - Hitlers tunge

2001 - Å salte et hjerte

2000 - Vil du ha meg?

1999 - Tigermelk

1998 - Jentekrigen

1997 - Høytrykk

1996 - Supergutt

1995 - Rått parti

1994 - Svømmersken

1992 - En dannet kvinne

1991 - Er du naken?

1989 - Edel har fest

1988 - Gutten som kunne fly

1988 - Svart Cayal

1986 - Fiskerens datter

1984 - Trilofytten

1984 - Mordere

1982 - Gull og sølv

1980 - Utpå Vestfjorden seiler mi skute

1978 - Jeg vil ikke

1977 - Du må plante flere blomster, Lina-Liv

1976 - Gutten og ørna