Rune Belsvik
© Fotograf Sol Nodeland

Rune Belsvik

Rune Belsvik (1956–) is a versatile, highly valued and popular writer of a long line of books for children, youth and adults. He has won numerous awards. He has also created the Dustefjerten (Foolfart) books, which have earned him the Ministry of Cultural Affairs literary award (1994) and the Critics' award (1996).

Translations
Kråkejakt (The Crow Hunting), 1990. Sold to Sweden.

Reviews

"Å skrive slik at dei som nett har lært å lesa, får lyst til å fylgje forteljinga, er ein kunst. Å skrive slik at ein kjenner tidsånda suse elegant mellom linene, er strålande. I den vesle boka Kjendisen tek Belsvik tak i dette merkelege i vår tid, at vi er så opptekne av kjendisar. Det er blitt ei nydeleg bok med mange lag i, også takk vere Kari Stai, som har truffe den truskuldige tonen i forteljinga svært godt med sine strekar."
Marianne Lystrup, Vårt Land, kritikernes favoritter 2015Leseløve - Kjendisen
"Kjendisen er på vei til konserten han skal holde i Tullevik, han må bare ut i skogen for å tisse først. Der ramler han uheldigvis ned i et hull. Mens de voksne venter på konserten, finner Mo kjendisen. Mo vet å utnytte situasjonen! Lesetreningsboken lar lesere fra 7 års alder kjenne på en herlig makt over de voksne. Språket er enkelt uten å miste verken lunheten eller futten. Illustrasjonene gjør historien enda morsommere, mer spennende og overraskende."
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende, kritikernes favoritter 2015Leseløve - Kjendisen
"Rune Belsvik er ein viktig forfattar. Også når han skriv Leseløver. [...] Boka kjem ikkje med openlys kritikk, langt ifrå, men gjennom den enkle historia om vennene Mo og Unn og deira møte med Kjendisen, som kjem til bygda for å syngje på kafeen, siv det inn nokre strimer av elegante perspektiv og opplegg for etiske refleksjonar. [...] Det er eggande for lesaren sin eigen fantasi når det skrivne er så knapt. Du får nokre knaggar, og så må du skape deg dine eigne bilete inne i hovudet. [...] Her er litt av kvart både å tenkja på og tala om. [...] Boka er gjennomillustrert av Kari Stai. Ho har treft den truskuldige tonen i forteljinga svært godt. Med sikker sans for nyansar har ho teke på kornet ei rad av rørsler [...] Til saman skaper dei to ei nydeleg bok med mange lag i."
Marianne Lystrup, Vårt LandLeseløve - Kjendisen
"Boka gjev den søtaste seksualopplæringa som tenkjast kan. Ein vaksen lesar vil more seg kongeleg, eit barn vil få greie på ting som kan vere godt å vete, og ein ungdom vil kanskje verte litt brydd, men óg vere med på moroa. Dette er Belsvik på sitt beste, kreativt tøys med djupt alvor, stor varme og herleg underhaldning. Boka er vakkert illustrert av Inger Lise Belsvik."
 
Emil Otto Syvertsen, FædrelandsvennenVerdas søtaste turist
"Teksten er generøs og inkluderende, aldri avvisende. ... Det er ikke mange forfattere som skriver så liketil, tøysete og samtidig dyptloddende om menneskelivets erkjennelser som Rune Belsvik. "Verdas søtaste turist" bør få mange lesere, både blant oss som har en smule erfaring og blant de som er på vei inn i det frydefulle ukjente."
Anne Cathrine Straume, nrk.noVerdas søtaste turist
"Belsvik utporsjonerer det absurde i fin blanding med hverdagsligheter man lett kjenner seg igjen i. [...] Også små barn er jo levende interessert i å tenke på og prøve å skjønne hva i all verden det er som skal til for å lage barn, hvor de kommer fra og hva foreldrene må foreta seg for å gjøre det mulig. I denne boka følger man hele prosessen på en temmelig absurd, men samtidig seriøs måte.
Jon Rognlien, DagbladetVerdas søtaste turist
"Beskrivelsene av denne sjelelige skjørheten er gode, boka formelig dirrer av uro og anspenthet. Repetisjonene og monotonien som preger romanen går på tålmodigheten løs, men gir også en klaustrofobisk, desperat tone som tvinger leseren inn i Berits private lille helvete. Det er mørkt og bevegende (...) Humoren gir teksten et preg av fandenivoldskhet som passer godt – Berit er kanskje skjør og selvutslettende, men når det gjelder å kjøre seg selv til grunne, er hun ustoppelig."
Bokmagasinet, KlassekampenHo som var så søt
"Slett ikkje verst, tenkjer eg etter Rune Belsvik sin første roman for vaksne sidan 1999 (...) Den unge og gamle Berit går godt saman i romanen og Rune Belsvik si utforsking av korleis to enkeltepisodar i dei sårbare åra formar eit heilt liv, står til truande."
Vidar Kvalshaug, AftenpostenHo som var så søt
"Det Belsvik gjer, er å syna stadia fram til ho har blitt den kraftlaust suisidale kvinna ho er. Ho har visseleg ikkje blitt berga av ektemann og trygt familieliv, med ein ektefelle som er like kjærleg, overberande, realitetsvegrande «snill» som ho sjølv i si tid var preg- og kjernelaust «søt». Det er trøysteslaust. Det er effektivt skrive."
Jan Askelund, Stavanger AftenbladHo som var så søt
"Kanskje kan man si at dette er en historie om at det kan gå bra bare man blir sett - eller bare man går inn for å ta seg sammen. En roman som peker på det store, svarte, men som også oppmuntrer.(...) for mange kan dette være en viktig historie."
Karen Frøsland Nystøyl , Vårt LandHo som var så søt
"Belsviks sterkeste kort her er uten tvil språket og roen i fortellingen. Det er tidvis både poetisk, ladet og sterkt."
Mari Nymoen Nilsen, VGHo som var så søt
”Belsvik har en særegen tone; poetisk, sorgmunter, naiv, gammelmodig, reflektert og presis. Belsvik ser barn, og klarer å formulere deres virkelighetsfølelse - i hvert fall slik vi tenker barn opplever virkeligheten.”
Cathrine Krøger, DagbladetForteljingar om Jolver
"Det ser så enkelt ut å fortelje på dette viset. Men nett i det syner den sterke forfattaren seg. Bare sjå korleis han fortel om den første forelskinga. Så enkelt, og så komplisert, både i form og innhald."
Emil Otto Syvertsen, FædrelandsvennenForteljingar om Jolver
Konkret realisme med svimlande dimensjonar (...) ei skildring og refleksjon rundt verkeleg store tema: sjølvstende og morsbinding, døden, identitet, fiksjon og røynd, forandringar og kommunikasjon."
Petra J. Helgesen, Bergens TidendeForteljingar om Jolver
”Åtte kapitler om små hendelser og store tanker i Jolvers liv. Fin speiling av et klokt barnesinn, som blant annet lurer på: ”Forandrar eg meg heile tida? (…)Tematisk sett er boka et glitrende eksempel på allalderlitteratur: Den passer for alle skolebarn, kanskje også for noen skoleungdommer. Og den passer for voksne. For man slutter vel aldri å forandre seg?”
Anita M. Celius Lund, Barnebokkritikk.noForteljingar om Jolver
"I denne «gullboka» er de tre første fortellingene om Dustefjerten og naboene hans samlet. Godt skrevet klassiker!"
«Morsom og lettlest historie om kjæresteparet med de rare navnene Esmiluni og Bidger, paret som viser oss og verden hva virkelig kjærlighet er.»
Kaja Korsvold, AftenpostenVerdas mest forelska par
«En morsom hyllest til den uimotståelige hverdagskjærligheten.»
Mette Høfsødegård, DagbladetVerdas mest forelska par
«Skal du kjøpe en bok til kjæresten din til jul, så skal du kjøpe denne.»
Anne Cathrine Straume, Kulturnytt, NRK P2Verdas mest forelska par