Siri M. Kvamme
© Gunvor Saltvik

Siri M. Kvamme

Siri M. Kvamme (1975) is a Norwegian author living in Haugesund, a city on the west coast of Norway. Kvamme has studied Literature and Writing as well as worked as a journalist and literary critic for over ten years before she started writing full time. Along with her writing, she also arranges a very popular Literary Salon in the public library in Haugesund. Kvamme made her literary debut with Read and apart (2001), a collection of short prose. Her first novel Winter Heart (2008) was well received by the critics. In 2012 she published the novel Nightwanderer. The world is playing hide and seek was pulished in 2016.

Reviews

"Siri M. Kvamme stikker problematikken som smertefull spiss av litterær refleksjon inn i hovedpersonens liv, sykdomsforløp og uvisshet. (…) Men hovedpersonens sykdom er bare ett av flere sterke vektlagte elementer i romanen, for det er flere påler som bærer fortellingen. Jeg vil si løfter den – til et eksistensielt undrende og interessant nivå."

Arnstein Olaisen, Haugesunds AvisVerden leker gjemsel

«Åhhh, som jeg kjente meg igjen i denne historien. Man vil skrive, nesten for enhver pris, og brenner for det dag og natt, men mannen du elsker syns det du driver med er bare tull. En vond og vakker roman»

Anne B. Ragde, VGVerden leker gjemsel

"Hun setter ord på det uutholdelige, skriver ut smerten og uvissheten så det dundrer i hjertekammeret.(...) Språket er vart, nært, fullt av omtanke, som om Kvamme vil legge en trygg arm rundt Ellie, gi henne et lite puff, få henne til å gi slipp. Derimot gir ikke romanen så lett slipp på leseren."

Ellen Sofie Lauritzen, DagbladetNattgjengar

"Siri M. Kvamme skriv tett, ubehageleg og språkleg sikkert omå miste eit barn og å miste eit håp.""For den første romanen fekk Kvamme ros for den språklege presisjonen sin gjennom sterke poetiske bilde og ein skånsellaus realisme. Nattgjengar er minst like god."

Margunn Vikingstad, Dag og TidNattgjengar

"Kvamme legger seg ubehagelig nær aktuelle tema når hun skildrer sorgen over å miste et barn og minner oss om at for de etterlatte varer marerittet mye lenger enn oppmerksomheten fra media. Sårheten i savnet, og den tvetydige skammen over ikke å kunne legge det bak seg, formidles på en sterk og troverdig måte i Kvammes sensitive språk."

Rune F. Hjemås, AdresseavisenNattgjengar

"(...) innsyn i en hardt prøvet sjels indre frigjøringsprosess. Modig og godt gjort."

Arnstein Olaisen, Haugesunds AvisNattgjengar

"Mesterlig om lengsel, sorg og begjær. Dette er kanskje høstens mest menneskelige og velskrevne bok.... Vinterhjerte er en velskrevet skildring av en familie i oppløsning, og et forsøk på å gi språk til et bunnløst savn. Kvamme formidler lengsel, sorg og behov for å bli begjært på en mesterlig måte. Personskildringene er så menneskelige og levende at det er vanskelig å gi slipp på dem. Dette er en bok som følger deg i lang tid etterpå."

Charlotte Myrbråten, BergensavisenVinterhjerte

"En god beskrivelse av sorg."

Hannelore W. Langstrøm, FædrelandsvennenVinterhjerte

"Vinterhjerte er en sjeldent god beskrivelse av sorg. Den er så presist og nakent fortalt og så skjærende vond at man får pusteproblemer. Kvamme er ikke redd for store ord, men hun vet hva de er verdt og når de skal brukes. Hun bygger opp et stumt, fortvilet skrik i teksten, gjennom sterke poetiske bilder og en realisme som aldri skåner leseren."

Marie G. Aubert, AftenpostenVinterhjerte

"Vinterhjerte er en roman så svart at den setter leseren litt ut. Den har elementer som kunne vært helt på grensen, hadde det ikke vært for Kvammes stilsikkerhet og imponerende språklige presisjon."

Cathrine Krøger, DagbladetVinterhjerte

"Vinterhjerte handler om grunnleggende menneskelige behov; at noen ser oss - at noen trenger oss - at noen tilgir oss. Det er lenge siden jeg har leste en så sterk, gjennomført og berørende romandebut. Jeg tar neppe feil når jeg tror at Siri M. Kvamme (...) vil vekke berettiget oppsikt i årets bokhøst."

Randi Krogsveen, TiqueVinterhjerte

"Siri M. Kvammes roman Vinterhjerte er fin fra innerst til ytterst.Det er ikke den ytre handlingen som gjør denne romanen til et lite stykke kunst. Det er Siri M. Kvammes forunderlige evne til å finne ord, formulere setninger og komponere en tekst som er så finslipt at jeg ser for meg en forfatter som bokstavelig talt sitter og filer og gnikker på hvert eneste ord. Det er dessuten en rytme i språket som først kommer til sin fulle rett når teksten blir lest høyt.Det er et stort og vanskelig tema Siri M. Kvamme tar opp i denne romanen, og hun behandler det med den største respekt og stor troverdighet...Måtte «Vinterhjerte» finne veien til mange lesere."

Jorid Mathiassen, Bok og SamfunnVinterhjerte

"...rystende og skakende, med en rekke fine, litterære kvaliteter."

Turid Larsen, DagsavisenVinterhjerte

"Modig om familie som går i stykker ... Siri Kvammes styrke er skildringen av de hverdagslige midt i det forferdelig.Kvamme bruker en poetisk god nynorsk og har og vilje til å gjøre det vanskelig for leseren"

Trine Styve Varlo, Haugesunds AvisVinterhjerte

"Vinterhjerte er den første romanen hennar. Den er ein stram, kjenslesterk, intens og medrivande realistisk roman".

Jan Askelund, Stavanger AftenbladVinterhjerte

"Det stemmer. Det er i det hele tatt mye som stemmer i denne korte romanen. Den treffer sorgen på hjemmebane, den er til stede, sannferdig, troverdig. Og ikke minst inspirerer den til tanker om hva kjærligheten bør tåle. (...) Jeg er glad for at vi får bøker som denne."

Kjell-Richard von Wachenfeldt, Vårt LandVinterhjerte