Arild Stavrum
© Foto: Lina Hindrum

Arild Stavrum

Arild Stavrum (1972–) is a former professional football player and football coach. He has played for Brann, Molde and Stabæk in Tippeligaen (Norwegian professional league), Helsingborg in Sweden, Aberdeen in Scotland and Besiktas in Turkey.
Former Norwegian champion, Swedish champion, top goal scorer and striker of the year in Sweden, number 2 top goal scorer in Scotland. He has also coached at top level and has the highest coaching qualification in Europe – the UEFA Pro Licence.

Stavrum now has taken a break from football to pursue a new dream: writing. Debuted with the novel 31 år på gress (2008), followed by Golden Boys in (2012), which has been translated into Danish and English. He then wrote the non-fiction book En sommer med fotball in 2013. The same year saw the publication of his first children’s book, Maradonas magi. This was followed by Maradonas mål in 2014 and Maradonas moral in April 2015.

Titles

Reviews

"Dette er en bok om lidenskap og drømmer, om ønsket om å bli best. Og akkurat den biten gjør Stavrum på mesterlig vis. Kampene er godt skildret, nerven solid til stede. Maradonas moral vil få gamle fotballhelter til å drømme om gamle dager, og unge håpefulle til å gå ut og ta en ekstra runde med lærkula i hagen. Unge fotballspillere vil elske denne boken, og få ting er bedre enn det."

Anders Holstad Lilleng, DemokratenMaradonas moral

"Arild Stavrum har skrevet en herlig bok om vennskap, fotball, skumle typer, kjærester og superstjerner! […] Også i denne boken er det Diego Maradona som står for mye av magien! Vi som har levd noen år husker godt Maradona og hans fotballmagi. I denne boken viser også forfatteren Arild Stavrum magiske evner. Eller rettere sagt, magiske fortellerevner. […] Her er spenning, action og fotballmagi som overgår selv dine villeste drømmer. Hva er det som er så spesielt med Maradonas mål? Vi vil ikke røpe for mye av handlingen, men lover en herlig historie krydret med magiske glimt fra fotballhistorien!"

Trond Hadland, Kickerz 12/2014Maradonas mål

"Dette er en bok som sikter seg inn på aldersgruppen 10–12 år. Her står det ingenting mellom linjene. Fortellertempoet er høyt med korte, oversiktlige kapittel. […] Stavrum skriver inn mye humor og varme i fortellingen, om usikkerheten i kjæresteforholdet til Kari, om det nære forholdet til faren. Her kommer de beste kvalitetene til forfatteren Stavrum frem. Og til tross for de litt fleipende fremstillingene har Stavrum noe godt å si om alle som figurerer i boka. […] På snedig vis strør Stavrum om seg med en del herlig fotballhistorie i teksten. Gjennom forholdet mellom Mikke og faren tetter han generasjonskløften mellom de som har vokst opp med Maradona, og de som har vokst opp med Messi. For et barn som nettopp har opplevd sitt første ordentlige fotball-VM, og som kanskje bruker fritida til å spille FIFA og Football Manager, er veien kort inn i denne bokas historie."

Endre Ruset, Romsdals BudstikkeMaradonas mål

"... en lettlest og medrivende bok, som skaper spenning til fortsettelsen. [...] Blant mengden av barne- og ungdomsbøker som kommer ut i Norge, mangler det gode bøker om fotball. Det er i grunnen merkelig, for det finnes en stor potensiell leserskare her. Selv har jeg de siste to årene reist rundt på ungdomsskoler og videregående skoler og snakket om skjønnlitteratur. Inntrykket fra skolene er at særlig guttene leser svært lite. En barne- og ungdomsbok om fotball burde derfor være veldig velkommen for denne gruppen. Hadde jeg selv funnet en bok med tittelen «Maradonas magi» da jeg gikk på skolen, hadde jeg nok kastet meg over den med en gang"

Endre Ruset, Romsdals Budstikke

Bibliography