Hans Olav Lahlum
© Foto: Agnete Brun

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (1973–) is a historian. He made his literary debut with the critically acclaimed biography Oscar Torp in 2007. He has since published several crime novels and non-fiction books. His crime novels have become bestsellers in Norway, and are available in English, Greek, Turkish, Bulgarian, Danish, Vietnamese, Portuguese, Russian, Slovakian and Korean.

Reviews

"Premisset med en hederlig politimann som forsøker å manøvrere i et landskap av nazister og medløpere, er sterkt, og burde love godt for fortsettelsen."

Ola Hegdal, NRKSneen var ren

«Lovende start på ny krimserie fra andre verdenskrig.»

«Forfatteren bruker tid for å få påplass rammene, tidskoloritten og stemningen fra krigsårene, og det lykkes han godt med.»

Marit Egaas, Stavanger AftenbladSneen var ren

«Kanskje den beste krimromanen til hyperproduktiv forfatter.»

«Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok.»

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenSvanemordet

(...) «en enkel og samtidig åpen og ærlig bok om livet generelt og hvor flere eksistensielle spørsmål gjennomgås med en tydelig stemme.»

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

"Hans siste roman «Isbjørngåten» med etterforskerduoen K2 og Patricia Borchmann er den beste han har skrevet i serien så langt, om de to. Lahlum overgår seg selv i en drivende spennende fortelling som strekker seg over flere tiår! (...) Her er det driv og spenning fra første til siste side."

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

"Lahlum er dessutan ein dyktig krimlitterær handverkar. Spenningsnivået er høgt nok til at det kan kjennast vanskeleg å legge boka frå seg før ho er ferdiglesen. Forfattaren held korta tett til brystet, og greidde fleire gonger å lure meg til å tru at eg hadde funne kidnapparen. At eg blei svært overraska når avklåringa kom, er også eit pluss."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Åttende bok i den kriminalistiske historien, eller sikkert rettere sagt den historiske kriminalromanen med K2 og Patricia føyer seg godt inn i denne rekken og er minst like bra skrevet, interessant og utfordrende for leseren som de foregående. (...) Boka anbefales

Reidar Gramstad, Reidars bokblogg

"Lahlum underholder. Jeg liker hans dramaturgi og skrivestil, og at han bruker sine historiekunnskaper"

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen

«[...] Gang på gang må man legge Lahlums biografi til side og tenke: wow! Det er jo en tragedie av shakespearsk dybde som her utspilles. Det som foregår oppe i Arbeiderpartiets ledelse er jo intet mindre enn King Lear, prins Hamlet og Coriolanus i skjønn forening! Med jomfru Ofelia og Lady Macbeth rundt omkring. En historie om svimlende triumfer avbrutt av de mest fatale fall, etter hvert som vår helt, fattiggutten fra Hurum, stiger opp mot stjernene for å nå nesten høyden av kongeriket – men som ustanselig avbrytes av dype tragedier, selvforskyldt de fleste.
[...]
Men bevares for en bok! Arbeiderbevegelsens lederskap i full utfoldelse med Gerhardsen, Bratteli, Torp, Nordahl, Lie, Aspengren, Gro, Hirsti, Gjerde ... det er ingen søndagsskole, nei, men en maktkamp i gråt og utbrudd. Hvordan den unge Reiulf kommer inn i dette, og hva hans skjebne ble i denne kokende pøl av maktlyst og styrke, av fortielse og sladder, det er en sann svir å lese. Om igjen! For det er gjort før, også av Lahlum selv. Men du verden, det er en historie så god at den gjerne kan fortelles for annen gang.»

Hans Fredrik Dahl, Dagbladet

«Hans Olav Lahlum har skrive eit storverk om ein av dei mest fargerike, omstridde og rykteomspunne personane i norsk politikk.
[...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

«Biografien om Reiulf Steen er forbilledlig og uten sidestykke på den måte at leseren kommer svært tett på vår nære politiske historie. [...]
Når Hans Olav Lahlum åpner dørene og viser oss vei inn til makt og intrigespillet på Youngstorget i etterkrigstiden, vil du snart prise deg lykkelig for at du er tilskuer. Lahlums biografi om Reiulf Steen er i sannhet en hudløs og ærlig fortelling om hvilken pris mennesket, familiefaren og politikeren måtte betale for sine triumfer. Og hvilken gjeld han måtte stå til rette for og betale for sine nederlag og personlige tragedier.»

Terje Næss, Fædrelandsvennen

"(...) en intens psykologisk thriller som det er vanskelig å legge fra seg."

"(...) nok en mesterlig roman fra Hans Olav Lahlum!"

Sven Gjeruldsen, TvedestrandpostenAvklaringene

«Lahlum tar leserne med på dypdykk ned i menneskesinnet, samtidig som han bygger opp mer og mer spenning.»

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenAvklaringene

«Det er en kløktig og intelligent intrige - og løsning! - Lahlum har pønsket ut. Den er original, og troverdig, og finurlig i sin kombinasjon av akademisk tilnærming og solid mellommenneskelig forankring.»

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenAvklaringene

Historikeren og forfatteren Hans Olav Lahlum har skrevet en imponerende biografi om Reiulf Steen (1933–2014). Det er samtidig en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka vil bli et viktig oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.

Arne Strand, Dagsavisen

"Hans siste roman Isbjørngåten med etterforskerduoen K2 og Patricia Borchmann er den beste han har skrevet i serien så langt, om de to. Lahlum overgår seg selv i en drivende spennende fortelling som streker seg over flere tiår!(...) Her er det driv og spenning fra første til siste side."

Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenIsbjørngåten

(...)jeg likte Isbjørngåten veldig godt, og gleder meg allerede til kommende krimgåter med K2 og Patricia. Anbefales!"!

Ann Christin Berg, My criminal mindIsbjørngåten

"Lahlum er dessutan ein dyktig krimlitterær handverkar. Spenningsnivået er høgt nok til at det kan kjennast vanskeleg å legge boka frå seg før ho er ferdiglesen. Forfattaren held korta tett til brystet, og greidde fleire gonger å lure meg til å tru at eg hadde funne kidnapparen. At eg blei svært overraska når avklåringa kom, er også eit pluss."

Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenIsbjørngåten

"For å starte med en konklusjon: Åttende bok i den kriminalistiske historien, eller sikkert rettere sagt den historiske kriminalromanen med K2 og Patricia føyer seg godt inn i denne rekken og er minst like bra skrevet, interessant og utfordrende for leseren som de foregående."
"Boka anbefales."

Reidar Gramstad, Reidars bokbloggIsbjørngåten

"Hans Olav Lahlum er på offensiven igjen i sin nye kriminalroman.."

Geir Rakvaag, DagsavisenIsbjørngåten

"Lahlum underholder. Jeg liker hans dramaturgi og skrivestil, og at han bruker sine historiekunnskaper"

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenIsbjørngåten

"Karakterene er robuste og ekte. Handlingen er stort sett kronologisk og enkel å følge. Vekslingen mellom fortellerstemmene er klar og oversiktlig. Og spenningen øker stadig underveis, aldri til de sitrende, uutholdelige høyder, men likevel til et nivå som får meg til å stadig bla videre. Jeg liker oppbyggingen av historien. Jeg liker denne gamle hevneren. Og jeg liker den danske politietterforskeren."

Bjørn Bakken, Bjørnebok bloggDe fems tegn

"De fems tegn» er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang "

Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenDe fems tegn

"Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning."

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenDe fems tegn

"De fems tegn" er annerledes, spennende og drivende godt skrevet. Jeg tror på Lahlum hele veien, plottet er realistisk og persongalleriet er troverdig. Det skulle altså ta sin tid før jeg fikk lest min første Lahlum - det blir garantert ikke den siste. Dette er nemlig krimlitteratur på aller øverste internasjonale nivå."

Tor Hammerø, Tor de Jazz. BloggDe fems tegn

"Til tross for sine mange kriminalromaner, har han så langt ikke mottatt den prestisjetunge Riverton-prisen for årets beste kriminalroman. Maurtuemordene bør være en av kandidatene for prisen i 2014."

Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenMaurtuemordene

"Maurtuemordene er en gjennomført reflektert og gripende story hvor brutaliteten viser vei inn i et kaldt samfunn hvor enkeltmennesker ofte ikke finner fotfeste."

Jon Terje Grønli, GjengangerenMaurtuemordene

"Hva angår forfatterens stilsikre miljøskildring og stiltone, er nettopp dette de litterære ingrediensene som gjør disse bøkene befriende annerledes enn det aller meste i norsk og nordisk samtidskrim."

Finn Stenstad, Tønsbergs BladKameleonmenneskene

"Hans Olav Lahlum har mange talenter, og i «Kameleonmenneskene» spiller han dem ut, raffinert og effektivt."

Guri Hjeltnes, VGKameleonmenneskene

"Den femte boka på tre år om Kolbjørn «K2» Kristiansen og Patricia Borchman, og Hans Olav Lahlum får oss igjen til å tro at det er krimforfatter han egentlig er. Fortsatt i en egen, betryggende gammeldags verden, denne gangen i 1972, med befriende avstand til sjangerens trender."

Geir Rakvaag, DagsavisenKameleonmenneskene

"Huset ved havet blir stadig mer uhyggelig, hemmelighetene det rommer knuger. Lahlum forhaster seg ikke, her er det fritt for action-scener, og full tyngde på det unge parets ikke ubetydelige brain power. Dette er rett og slett godt håndverk, en sømløs gåte som langsomt hugger tak i oss som en jernklo."

Liv Mossige, DagsavisenHuset ved havet

"Nok engang har Lahlum levert som forventet – både når det gjelder intriger og handling. Boken er drivende god om vår nære historie, med EEC-kampen og spionasje for Sovjetunionen ispedd personlig lidenskap og ikke minst intriger."

Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenKameleonmenneskene

"Hans Olav Lahlum leverer igjen kvalitetskrim av første klasse.(...)Lahlum er en strålende historieforteller og en mester i å sette leserens fantasi i sving. Undertegnede har ingen betenkeligheter ved å anbefale denne boken."

Jørn-Inge Andreassen Frøshaug, Ringerikes BladKameleonmenneskene

"Lahlum skriver kunnskapsrikt om tiden han skildrer. Veldig artige er hans oppdiktede navn på kjente personer i datiden. Forfatteren fører en prosa som kler tiden fortellingen er laget til. Han er stilsikker og morsom."

Per Ivar Henriksbø , Gudbrandsdølen DagningenKameleonmenneskene

"I Kameleonmenneskene tar Lahlum i disse øyne et bedre grep om den ytre dramatikken enn tidligere og prøver ut litt nytt, mens han holder godt på suksessformelen."

Stina Håkensbakken Roland , Oppland ArbeiderbladKameleonmenneskene

"Men K2 er ikke blitt en berømt etterforsker for ingenting. Til tross for sin generelle forvirring på kjærlighetsområdet holder han fokus på etterforskningen og med god hjelp fra geniet Borchmann geleider han leseren effektivt gjennom denne godt uttenkte mordgåten.(...)Ny underholdende retrokrim fra den hardtarbeidende historikeren Hans Olav Lahlum."

Torbjørn Ekelund, DagbladetKameleonmenneskene

"Deilig gammeldags og genial. Satellittmenneskene er umulig å legge fra seg. Den har et voldsomt driv [...] Fulltreffer igjen."

Eva Kristenstuen, Oppland Arbeiderblad

"Lahlum i storform."

Ingvar Ambjørnsen, VGKatalysatormordet

"(...)et gåtefullt plot, omhyggelig konstruert, og velsignet fritt for unødige voldsdetaljer.

Ingvar Ambjørnsen, VG

Den tredje kriminalboka til historiker Hans Olav Lahlum er så spennende at det ikke går an å legge den fra seg.

Valerie Kubens, FædrelandsvennenKatalysatormordet

"Det er ingen tvil om at Lahlum treffer blink."

Kjell Einar Øren, Haugesunds Avis

"De fem fyrstikkene er et mesterstykke og er så langt Lahlums beste."

Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenDe fem fyrstikkene

"Lahlums fjerde krim holder gjennomgående høy kvalitet, akkurat som de tre foregående.(...) Han skriver godt, han interesserer seg for mordmysterier og han har et åpenbart talent for å pønske ut gode plott."

Torbjørn Ekelund, DagbladetDe fem fyrstikkene

«(…) en av landets mest underholdende krimforfattere.»

Geir Rakvaag, DagsavisenDe fem fyrstikkene

"Menneskefluene er en særdeles leseverdig og spennende kriminalroman uten fiksfakseri, og som bør leses med innlagte refleksjonspauser."

Eva Kristenstuen, Oppland ArbeiderbladMenneskefluene

"Medrivende intellektuell krimroman"

Valerie Kubens, FædrelandsvennenMenneskefluene

"Man formelig koser seg med opprullingen av historien, og frydes over finurlig utlagte blindspor. I etterordet antyder han en mulig serie, hvis denne slår an. Min oppfordring er: Skriv mer! Menneskefluene beriker dagens norske krim."

Terje Stemland, AftenpostenMenneskefluene

"Menneskefluene er altså en utmerket stiløvelse i den klassiske detektivromanens form, der leseren blir fôret med spor og villedninger og hele tiden må bryne intellektet mot detektivens og, ikke minst, forfatterens. Dette er en uhyre krevende form, og det at Lahlum har maktet å turnere dette så overbevisende, sier sitt, både om talentet og om arbeidet som er lagt ned.(...)Forfatteren åpner for muligheten av å skrive ytterligere to bøker i denne serien, noe som umiddelbart bør bli et folkekrav. Er det noe vi ikke kan få for mye av her til lands, er det intelligente, historiske krimromaner."

Ola A. Hegdal, Dagens NæringslivMenneskefluene

"Lahlum har vist med sine politikerbiografier at han skriver godt, men han er også en dyktig krimforfatter — boka har en utmerket oppbygging og en stigende spenningskurve. Dette var virkelig morsomt å lese."

Kurt Hanssen, DagbladetMenneskefluene

"Hans Olav Lahlum, har i sin krimdebut skrevet en av de morsomste og sjarmerende norske kriminalromanene jeg har lest på veldig mange år."

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenMenneskefluene

"Lahlum har skrudd sammen en klassisk krimgåte og klarer å holde spenningen oppe."

Arne Guttormsen, Vårt LandMenneskefluene

"At historikeren Hans Olav Lahlum skriver godt, kommer ikke som noen bombe. Men at han skulle levere en så helstøpt kriminalroman ved første forsøk, er kanskje litt mer overraskende. "

Pål Andreassen, Moss AvisMenneskefluene

Lahlum drøfter de viktigste personskiftene i perioden 1945-75 med et så stort tilfang av kilder og fruktbare hypoteser at resultatet er av interesse for alle som interesserer seg for politiske beslutningsprosesser. [...] Den intellektuelle tilnærmingen til historiens personlige element, balanseres av en tørr, nesten underkommunisert, humor når Lahlum også erkjenner begrensningene for hva vi kan forstå og forklare rasjonelt: «Når det gjelder menneskelige handlinger, er imidlertid logisk sammenheng bare et svakt indisium på sannhet».

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv 06.10.2010

Bibliography

2023 - Hva skjedde - og hva skjer?

2023 - Terningmorderen

2022 - Søskenmysteriene

2022 - Historien om Vinter-OL Bind 2

2021 - Historien om Vinter-OL Bind 1

2021 - Sneen var ren

2020 - Oppdraget

2020 - Svanemordet

2020 - Trump, Biden og slaget om USA

2019 - Reiulf Steen

2019 - Avklaringene

2018 - Sjakkgeniene

2018 - Isbjørngåten

2017 - Kameleonmenneskene

2017 - De fems tegn

2016 - Lahlums Quiz vol.3

2016 - Sporvekslingsmordet

2015 - Lahlums Quiz vol.2

2015 - Britiske statsministre 1900-2015

2015 - Haimennesket

2014 - Lahlums Quiz vol. 1

2014 - Maurtuemordene

2013 - Et kvart liv

2013 - Huset ved havet

2012 - Katalysatormordet

2012 - De fem fyrstikkene

2011 - Satellittmenneskene

2010 - Menneskefluene

2010 - Noen av oss har snakket sammen ...

2009 - Haakon Lie

2008 - Presidentene

2007 - Oscar Torp