Britt Karin Larsen
© Foto: Anita Krok, Glåmdalen

Britt Karin Larsen

Britt Karin Larsen (1945–) has written poetry, books for children, documentary books and novels. Her first published work was the 1978 collection of poetry 5 mg blues og andre dikt. She is reknowned for her Gypsy trilogy, and her historic novels about the life of people in the wooded area of Finnskogen in Norway.

Reviews

«kanskje blant de mest høyaktuelle skjønn-litterære utgivelsene i høst»

«Britt Karin Larsen har skrevet en lavmælt helsepolitisk sommerthriller.»

«Romanens virkelige kvalitet er likevel det intense emosjonelle trykket den er fortalt med. Fs klasseerfaringer, sorg og underspilte raseri har en litterær kraft som river leseren med, og som er helt samsvarende med det politiske budskapet. Ensomme hunder kan bjeffe mykt, men glefse til.»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen


"(...)sjelden har hun lykkes til de grader i å skape spenning, smerte og sårhet."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladBerøringen

«Britt Karin Larsen er forfatteren for de svake. På en sterk måte. Slik er også Berøringen, hennes siste roman.»

Cathrine Loraas Møystad, ØstlendingenBerøringen

Ikke bare er hennes karakteristiske varme og omsorg for underklassefolk, utstøtte og sosialt mislykkete, ensomme og vildrende som sjelden fikk utnytte sitt potensiale i et beinhardt klassesamfunn, til stede hele veien. Uten å tippe over i sentimentalitet skildrer Britt Karin Larsen dem vakkert og behersket, med følsom fortrolighet og ømhet.

Jan Askelund, Stavanger AftenbladAv lys er du kommet

"Og det aller mest overbevisende er hvordan hun greier å gjennomføre satsingen uten dødpunkter, med et enormt persongalleri som stadig er i utvikling.(...) For romanene forteller om menneskets lengsel etter tilhørighet, men trangen til å dra ut er ikke mindre sterk. Og det er i spennet mellom disse kreftene at denne vidtfavnende slektskrøniken utvikler seg."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladSlik treet faller

"Dette er klassisk historiefortelling med hjerte og hjerne og et poetisk språk som gir litterært løft."

Turid Larsen, DagsavisenSlik treet faller

"Igjen fascinerer Britt Karin Larsen med sitt forunderlige språk som bare er hennes. "

Berit Kobro, VGDet synger i lauvet

"I sum er dette en frodig, underholdende folkelivsskildring spent ut mellom vakkert og heslig, det lattermilde og det alvorsfylte, et faktisk skogslandskap og en rekke fiktive menneskeskjebner."

Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladDet synger i lauvet

"Det er utrolig at Larsen klarer å holde driv og tempo oppe på denne vakre, kritikerroste og underholdende serien. Ja, hun har skrevet seg så varm at serien blir bedre for hver bok. Disse bøkene er en gave til det boklesende publikum. (...) Tradisjonelle velskrevne historiske romaner med både driv og dramatikk. Selv nyter jeg hver side i disse bøkene, og håper Britt Karin Larsen bare skriver i vei. Serien tåler godt både en og to og tre oppfølgere."

Cathrine Krøger, DagbladetDet synger i lauvet

"Det bare fortsetter. Britt Karin Larsens serie om folket på Finnskogen blir bare mer fullendt for hver bok som går. (...) Det er et storverk som er i ferd med å vokse fram."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladDet synger i lauvet

En stor forteller som fortjener et stort publikum.

Turid Larsen, DagsavisenDet synger i lauvet

"Larsen evnar å kombinere sansen for dramatiske hendingar med interessa for det vesle mennesket, individet som under fattige kår strevar seg fram i livet og som stundom finn litt lykke der det minst er venta"

Randi Brenden, Dag og tidDet synger i lauvet

"Alt skildret i et nydelig språk med sprelsk levende karakterer og flotte naturskildringer. Forfatteren imponerer med sine kunnskaper om samspillet mellom planter, folk og dyr. Historiske romanserier blir ikke stort bedre enn denne."

Berit Kobro, VGFør snøen kommer

"Det er blitt storslått litteratur, også etter internasjonal målestokk""Dette er topp!""Det er som en rus du bare vil skal vare og vare."

Cathrine Krøger, DagbladetFør snøen kommer

"Det er imponerende hvordan Britt Karin Larsen klarer å beholde både intensiteten og den veldige bredden i Finnskog-serien.(...) Dette er fortsatt romaner helt i toppklasse."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladFør snøen kommer

"Britt Karin Larsen har no skrive den fjerde romanen i serien om folket på Finnskogen, og ho har gjort det med djup innleving og forståing, i djerve skildringar av så vel brutal lagnad som magisk og mystisk samkjensle med naturen."

Odd W. Surén, Dag og TidFør snøen kommer

"Forfattaren kombinerer stor kunnskap, innleving og forteljekunst. Finnskogenromanane til Britt Karin Larsen er av dei sterkaste drammane samtidslitteraturen har å by på."

Marta Norheim, NRK P2Før snøen kommer

"Britt Karin Larsen har en helt spesiell måte å skrive på. Hun må ha spasert gjennom skogen mens hun noterte ned inntrykk av lyd, lukter og sanser og på en eller annen mystisk måte klarer hun å formidle stemningen så levende og så nært at det er som om alt sammen har skjedd (...) Vakkert, spørrende og nært alt levende."

Solgunn Solli, AltapostenFør snøen kommer

"Den tredje boken om folket på Finnskogen er minst like gripende og stilsikker som de to foregående (...)jeg er overbevist om at Britt Karin Larsen fortjener minst én litteraturpris for denne serien"

Anne Schäffer, TARASom steinen skinner

Britt Karin Larsen er en unik norsk forfatter med et helt spesielt poetisk språk."

Berit Kobro, VGSom steinen skinner

"Britt Karin Larsen er prisbelønt for sin romantrilogi om taterne. Hun fortjener et nytt prisdryss"

Cathrine Krøger, DagbladetSom steinen skinner

"Forventningene blir til fulle innfridd, og uansett om det blir en fortsettelse eller ikke, har Larsen allerede reist skogfinnene en skinnende litterær bautastein.(...)Men det er likevel fortelleren Britt Karin Larsens litterære virtuositet og sikre dramaturgiske grep som hever bøkene langt over det gjennomsnittlige i kategorien historisk roman."

Knut Fjeld, ØstlendingenSom steinen skinner

"Men først og fremst er denne romanen en ny seier for Britt Karin Larsen som forteller. Den er frodig fabulerende og bredt episk, men også med dempede lyriske skildringer av naturen. Og alt er fint balansert til en helhet som er romanseriens kjennemerke."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladSom steinen skinner

"Fortellingen om folket fra skogene slipper ikke. Den begynnerpå begynnelsen og slutter med slutten og plutselig er vi et helt liv rikere."

Olav Egil Aune, Vårt LandSom steinen skinner

"For Britt Karin Larsen er ein forfattar dedikert til eit prosjekt som skil seg frå det som dei fleste av dagens forfattarar bruker skaparkrafta si til."

Steinar Lillehaug, KlassekampenSom steinen skinner

Som steinen skinner held same høge nivå som dei to føregåande bøkene frå Finnskogen. [...] Larsens bøker er ikkje berre sjeldne, dei er også framifrå.

Marta Norheim, NRKSom steinen skinner

"Britt Karin Larsen har skrevet nok en vakker og klok roman fra Finnskogen. (...)Jeg blir beveget som leser, for om Britt Karin Larsen skriver om folk som kunne vært prototyper fra historiebøkene, så gjør hun dem levende, gjennom språk, drømmer og overlevelsesvilje. Psykologiske portretter er noe hun behersker, Britt Karin Larsen. (...)Mer!"

Anne Cathrine Straume, NRKHimmelbjørnens skog

"Dette er en forfinet serieroman. (...).Det er tilsynelatende enkelt fortalt, men det er også sympatisk, innlevelsesfullt og klokt. Det er ærbødig, ikke minst overfor den skogfinske kulturen og de generasjoner av «torpare» som har tilbragt hele liv i de dype skoger."

Kjell-Richard Landaasen, Vårt LandHimmelbjørnens skog

"Himmelbjørnens skog er en uventet frodig beretning, rå i utrykket og samtidig sofistikert. Herlig!"

Maria Årolilja Rø, AdresseavisenHimmelbjørnens skog

"Himmelbjørnens skog følger fint opp Det vokser et tre i Mostamägg, som utkom på forsommeren i fjor. Denne leser er fortsatt like imponert.(...)Slik kan Larsen uten å nøle eller blunke ta opp temaer og handlingsgang med usvikelig sentimentalitetstilknytning, uten noen gang å deise uti det klissete og det lettrørte.

Terje Stemland, AftenpostenHimmelbjørnens skog

Igjen har Britt Karin Larsen skrevet en vakker og øm roman, om mørke og uforstand, men enda mer om evnen og viljen til å overleve, og ikke minst om kjærligheten som den bærende overlevelseskraften.

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladHimmelbjørnens skog

"Detaljene kommer utsøkt fram i Britt Karin Larsens særdeles kunnskapsrike og nøkterne, men samtidig berørende og bevegende fortelling. (...)Språkkunstneren Larsen blir bare bedre og bedre; Himmelbjørnens skog er en ren lyst å lese."

Knut Fjeld, ØstlendingenHimmelbjørnens skog

Britt Karin Larsen er en god forteller, med en karakteristisk stil.

Ivar Olstad, Gudbrandsdølen DagningenHimmelbjørnens skog

"Britt Karin Larsen er både dramatisk og lavmælt i sin beretning, og det i en prosa utrolig stram og dirrende av kraft. Jeg kan nesten ikke vente på neste bind, for Britt Karin Larsen er en stor forfatter."

Anne Schäffer, TARAHimmelbjørnens skog

"Forfatteren har store kunnskaper om naturen, tradisjonene og folketroen. Hun ser verden nedenfra i likhet med mange av sine litterære skikkelser. Nok en fengslende og lærerik bok av Britt Karin Larsen."

Berit Kobro, VGDet vokser et tre i Mostamägg

Det växer ett träd i Mostamägg är oerhört vackert berättad – suggestiv och djupmörk i färgen – den luktar jord och barr. Det susar granskog om den. Det är tid att vi börjar läsa och uppmärksamma våra grannländers litteratur, i stället för att låta den ligga bortglömd som människorna i finnskogarna.

Magnus Dahlerus, Upsala Nye TidningDet vokser et tre i Mostamägg

"Författaren har en berättarröst av Guds nåde (...) Vi är svaga för den här sortens flinka berättelser som hämtar sin inspiration ur det förgångna, men aldrig blir några historielektioner för det. En uppföljare om skogsfinnarna i Mostamägg har kommit ut i Norge – hoppas att Heidruns förlag redan satt Joar Tiberg att översätta den."

Martina Lowden, Dagens NyheterDet vokser et tre i Mostamägg

Med varsamt ordval och poetiskt språk skriver hon om hårda villkor, lidande, död och sorg, men också om värme och kärlek. [...] Det är en grym och spännande berättelse i litet format.

Eva Elmgren, Borås TidningDet vokser et tre i Mostamägg

"Det er en sterk og god roman Britt Karin Larsen har levert."

Kjell Olaf Jensen, AftenpostenDet vokser et tre i Mostamägg

Det vokser et tre i Mostamägg er vakker og grusom, lågmælt og høgdramatisk. Slutten er ein ekte cliff-hanger, som ber bod om nye romanar om tause bjørnejegerar, kåte kvinner og bortkomne prestar. Det er lov å håpe!

Marta Norheim, NRKDet vokser et tre i Mostamägg

"Undervegs gjenfinner en mange av Britt Karin Larsens fortellergrep, slik hun har utviklet dem til mesterskap gjennom et langt og omfattende forfatterskap. Det vokser et tre i Mostamägg er en stram roman, men med rikelig av den menneskelige varmen og den språklige rikdommen som preger romanene hennes på sitt beste. "

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladDet vokser et tre i Mostamägg

"Nå er det skogfinnene hun skriver så inderlig levende om, nok en minoritet som levde på siden av det norske samfunnet. Britt Karin Larsen skildrer minoritetsgruppen med varme, og hun gir dem mot og verdighet. Det kan synes som boka er begynnelsen på en ny serie – la oss håpe det!"

Anne Schäffer, TaraDet vokser et tre i Mostamägg

«Britt Karin Larsens prosa är rena lyriken och hennes inlevelseförmåga stor.»

Bengt Åkeblom, WermlandiaDet vokser et tre i Mostamägg