Odd Klippenvåg
© Foto: Åsmund Holien Mo

Odd Klippenvåg

Odd Klippenvåg (1951–) is an acclaimed writer. Since his debut in 1978, he has published a long line of novels and collections of short stories - most of them highly regarded by the critics.

Reviews

"Både person- og miljøskildringen er god. Klippenvåg bruker sin egen lokalkunnskap og gir oss en malende skildring fra Lofoten. Vi ser for oss det lille veiløse bygdesamfunnet i vakre omgivelser, og der alle passer på og vokter hverandre. Kvaliteten på romanen skyldes først og fremst språket. Klippenvåg har et svært polert og velformulert språk."

Margoth Hovda-Lien, NordlysAda

"Ada kunne lett ha blitt en melodramatisk og banal roman med et velprøvet og overforbrukt tema. Men Odd Klippenvågs form og språk hever den sidemagre boka til gripende, troverdig og vakker litteratur. Dette fordi fortellerstemmen i en lett alderdommelig, men plastisk språkdrakt aldri henfaller til spekulative beskrivelser eller hypersentimentale skildringer. At forfatteren dessuten avrunder beretningen med en forbløffende og overraskende avslutning, gir Ada en tyngde som gjør den vel verdt å lese."

Finn Stenstad, LofotpostenAda

"Odd Klippenvåg bekrefter nok en gang forfatterens fabelaktige evne til å skildre mennesker nærgående, tett og troverdig i et språk som nesten kan karakteriseres som foredlet. Det er en sann fryd fra side til side bare å nyte språket - i tillegg, selvsagt, til at han forteller en historie som er interessant og som i sin helhet berører i alle fall denne leseren sterkt."

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

"Det er besettende lesning, imponerende utført"

Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad

"Odd Klippenvåg lar historien utfolde seg langsomt, og på mange plan. Noe som gjør "Et personlig anliggende» til hans hittil lengste roman. Samtidig evner han å holde leseren fast i et grep som gjør det vanskelig å legge boken fra seg. Språket er - som vanlig - av ypperste klasse, og ikke minst er Klippenvåg en mester i å formidle stemningsskiftene og de små detaljene som bidrar til å drive fortellingen fram. «Et personlig anliggende» bekrefter nok en gang at Lofoten har fostret en forfatter som fortjener å få en stor leserskare."

Ole-P. Refsahl, Lofotposten

"Når Ljublju har blitt en leseverdig og sjenerøs roman, skyldes dette først og fremst den kresne språkanvendelsen og forfatterens behandling av vennskapsforholdet og dets grunnlag: tillit og kjærlighet."

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Klippenvåg vet å holde i trådene, og ikke minst behersker han de språklige nyanser som gjør Ljublju til en bok det er verdt å bruke tid på. - Med andre ord: Det finnes mange grunner til å følge Odd Klippenvåg til Lofoten i Ljublju".

Ole-Petter Refsahl, Lofotposten

"Det er grunntonen i boka - vennskapet- som gjør dette til lesing som en kan glede seg stort ved."

Kjell Moe, Kulturspeilet

"Klippenvåg behersker sitt skjønnlitterære handverk. Det mest iøynefallende og positive her er språket, ord og bøyningsformer som er tilpassa både tema og det miljøet forfatteren ferdes i denne gang. Språktonen oppleves av meg som både levende og muntlig."

Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad

"Sikadene er en fascinerende novellesamling som gir Klippenvåg en solid plass blant landets beste novellister. Her bys vi på lesning som er underholdende og samtidig bidrar til å rette et interessant søkelys mot reisende nordmenns oppfatninger av sine møter med den store verden gjennom 150 år."

Lofotposten, Ole-P. Refsdal

"Det er en mørk grunntone i Klippenvågs samling. Det understrekes i Arne Bendik Sjurs steminingsfulle omslagsillustrasjon. Ellers er det en fryd å følge med i stilen og det språklige hos Odd Klippenvåg. Det er i uttrykksmåten og de språklige detaljene Klippenvåg har sin styrke. Det gjelder alt han har skrevet, og Odd Klippenvåg har igjen gitt oss ei solid prosasamling."

Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad

"Odd Klippenvågs Tingenes tilstand er en vidunderlig melankolsk, men aldri sentimental bok som modig tar opp spørsmål om alderdommen: hva blir igjen når vi ikke lenger kan og er mer? Denne kjærlighetsromanen fra litteraturens førstedivisjon bør få flest mulig lesere."

Frank Keil, Nordis

"Denne forfatteren behandler ikke bare det aktuelle aldringstemaet - boken hans er litteratur i empatisk forstand."

Sabine Peters, Baseler Zeitung

"... det er rett og slett en vakkert skrevet bok..."

Annemarie Stoltenberg, NDRkultur

"Denne mangesidigheten gjør Tingenes tilstand til en vidunderlig bok."

Rainer Hörmann, , Hinnerk

"Briljant skrevet, full av livsglede, full av vemod. Stor roman!"

Andreas Hergeth,, DU&ICH

"Odd Klippenvåg skriver med intensitet og humor om kroppslig forfall og skrantende kjærlighet."

Hilde Stubhaug, Morgenbladet

"I en leseverdig roman som trosser eventuelle fordommer om at bøker om homofil kjærlighet bare handler om klær og kropp og sex."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Odd Klippenvåg kan i år feire 30-årsjubileum som forfatter. Det kan han gjøre i visshet om at han har levert fra seg en velkomponert og stram liten roman, som samtidig viser frem et helt liv."

Anne Cathrine Straume, NRK

"Det er elegant og tidvis skarpe portretter av mennesker i konflikt med seg selv, Klippenvåg gir i disse biografiske skissene."

Hans H. Skei, Aftenposten

Om Odd Klippenvågs forrige bok, ”Prins Carlo” skrev Ole-P. Refsahl i Lofotposten:” Språklig er det alltid en fryd å lese Klippenvåg. Han hører til blant våre mest stilsikre forfattere.” En karakteristikk jeg gjerne slutter meg til; for Klippenvåg overbeviser som vanlig sterkt også i ”Nord og andre noveller”.

Lars Roger Furnes, Sunnmørsposten

"Nok en gang har Odd Klippenvåg levert skrivekunst som fortjener et stort publikum."

Ole-P. Refsdahl, , Lofotposten

"Mesterlig om mesteren ...Dette er en på alle måter mesterlig roman, og et verdig punktum for en trilogi av sjeldent høy litterær kvalitet."

Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad

"Et nennsomt, velskrevet og finstemt portrett av en musiker - denne gangen også med et farlig gemytt og et formørket sinn."

Hans H. Skei, Aftenposten

"Språklig er det alltid en fryd å lese Klippenvåg. Han hører til blant våre mest stilsikre forfattere."

Ole-P. Refsahl, Lofotposten

Bibliography

2022 - Hemmelige liv

2022 - I skyggen av Eiliv

2020 - En lykkelig gift mann

2018 - Et elskelig menneske

2016 - En enda større ensomhet

2014 - Ada

2013 - Et personlig anliggende

2011 - Ljublju

2009 - Sikadene

2008 - Tingenes tilstand

2006 - Nord og andre noveller

2005 - Prins Carlo

2003 - Et spørsmål om trøst

2001 - Camille

2000 - Forventning og innfrielse

1998 - Body & soul

1997 - Bruckner. En lengsel

1996 - Utsatt hjemkomst

1991 - Et virkelig liv

1989 - Triptykon

1987 - Dagers ende

1985 - Det sønderknuste hjerte

1983 - Otto, Otto

1979 - Ingen fugl Fønix

1978 - Nattbilde